TEORIJA NAVEZANOSTI - oblikovanje prvega odnosaTeorija navezanosti govori o prvih izkušnjah odnosa v prvih treh letih življenja, ko je otrok nemočen in odvisen od drugega, odrasle osebe. Možni so štirje načini navezanosti. Glede na varnost odnosa, jih lahko razdelimo na dve kategoriji; varno navezanost in nevarno navezanost.

Zakaj je dobro o tem vedeti in razmišljati? Izkušnja navezanosti iz prvega odnosa z mamo (ali drugo pomembno osebo), se namreč ponavlja v vseh nadaljnih odnosih posameznikovega življenja.

V odnosih z prijatelji, partnerjem, otroci se boste počutili varno, če je bila vaša navezanost varna. V nasprotnem primeru pa nevarno, če navezanost ni bila taka, kot bi jo otrok takrat potreboval oz. otrokove potrebe niso bile prepoznane in tudi nezipolnjene.


Varna navezanost

· OTROKOV NOTRANJI MODEL: jaz sem ok/ ti si ok.

· GLAVNI CILJ: povezovanje in raziskovanje

· ODNOS Z STARŠEM: starš zmore srečati otroka v njegovih potrebah hitro in redno. Otroka podpira in spodbuja pri igri in raziskovanju sveta

· KAKO OTROK ZGLEDA: samozavestno, uživa v priložnostih, ki jih ponuja življenje in jih tudi sam išče. Poišče pomoč, ko jo potrebuje, uživa v socialnih stikih, ima občutek varnosti.


Ambivalentna navezanost

· OTROKOV NOTRANJI MODEL: jaz nisem ok/ ti si ok.

· GLAVNI CILJ: biti slišan in viden; prebuditi in ohranjati povezanost/ uglaševanje, da bodo potrebe izpolnjene.

· ODNOS Z STARŠEM: starš se na otroka odziva na dva različna načina: včasih je na voljo in odziven, včasih pa zafrustriran zaradi lastnih potreb, kar otroku sporoča, da se nanje ne da zanesti.

· KAKO OTROK ZGLEDA: potrebuje pozornost in veliko zagotavljanja udobja; potrebuje odraslega, ki že sam doživlja varnost; lahko igra razrednega klovna; se odziva z visoko čustveno globino in je pogosto jezen; izivajoče in kontrolirajoče vedenje; zgovoren in glasen; pretirano čustven; tekmovalen - želi biti povsod prvi.


Izogibajoča navezanost

· OTROKOV NOTRANJI MODEL: jaz sem ok/ ti nisi ok.

· GLAVNI CILJ: izogiba se pozornosti; skuša ugajat drugemu/staršu in si se zanaša samo nase.

· ODNOS Z STARŠEM: starš je neodizven, odsoten, na distanci in celo zavračujoč. Otrok verjame, da njegove potrebe ne bodo zadovoljene in zato ne prosi za pomoč. Verjame, da je bolje biti dober/ priden, ne pa izražati svojih čutenj.

· KAKO OTROK ZGLEDA: izogiba se pozornosti, zanaša se samo nase, zmoten občutek, da se dobro počuti, čustva so potisnjena na stran, usmerjen vase, slabše socialno podkovan, visoko zaskrbljen/anksiozen, potrebe skriva, se sam tolaži, ima občasne izbruhe jeze.Dezorganizirana navezanost

· OTROKOV NOTRANJI MODEL: jaz nisem ok/ ti nisi ok.

· GLAVNI CILJ: preživetje, ni nobene organizirane strategije za izpolnjevanje potreb.

· ODNOS Z STARŠEM: starš se na otroka odziva zelo nepredvidljivo, včasih celo na zastraševalen način, oz. se vede nekontrolirano, spet drugič pa je neodziven na otrokove potrebe.

· KAKO OTROK ZGLEDA: omejene sposobnosti za preživetje v življenju, agresivno vedenje, potrebuje drugega/ odraslega a se ga boji, vse želi nadzorovati, prestrašen, ne počuti se varnega, zmeden, močno alarmiran, uporniški, itd.


Za več informacij o vključitvi v proces terapije pišite na tukajsem.zate@gmail.com ali pa pokličite na 031 407 305.

Vse dobro.
SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE