top of page

TEORIJA NAVEZANOSTI - oblikovanje prvega odnosaTeorija navezanosti govori o prvih izkušnjah odnosa v prvih treh letih življenja, ko je otrok nemočen in odvisen od drugega, odrasle osebe. Možni so štirje načini navezanosti. Glede na varnost odnosa, jih lahko razdelimo na dve kategoriji; varno navezanost in nevarno navezanost.

Zakaj je dobro o tem vedeti in razmišljati? Izkušnja navezanosti iz prvega odnosa z mamo (ali drugo pomembno osebo), se namreč ponavlja v vseh nadaljnih odnosih posameznikovega življenja.

V odnosih z prijatelji, partnerjem, otroci se boste počutili varno, če je bila vaša navezanost varna. V nasprotnem primeru pa nevarno, če navezanost ni bila taka, kot bi jo otrok takrat potreboval oz. otrokove potrebe niso bile prepoznane in tudi nezipolnjene.


Varna navezanost

· OTROKOV NOTRANJI MODEL: jaz sem ok/ ti si ok.

· GLAVNI CILJ: povezovanje in raziskovanje

· ODNOS Z STARŠEM: starš zmore srečati otroka v njegovih potrebah hitro in redno. Otroka podpira in spodbuja pri igri in raziskovanju sveta

· KAKO OTROK ZGLEDA: samozavestno, uživa v priložnostih, ki jih ponuja življenje in jih tudi sam išče. Poišče pomoč, ko jo potrebuje, uživa v socialnih stikih, ima občutek varnosti.


Ambivalentna navezanost

· OTROKOV NOTRANJI MODEL: jaz nisem ok/ ti si ok.

· GLAVNI CILJ: biti slišan in viden; prebuditi in ohranjati povezanost/ uglaševanje, da bodo potrebe izpolnjene.

· ODNOS Z STARŠEM: starš se na otroka odziva na dva različna načina: včasih je na voljo in odziven, včasih pa zafrustriran zaradi lastnih potreb, kar otroku sporoča, da se nanje ne da zanesti.

· KAKO OTROK ZGLEDA: potrebuje pozornost in veliko zagotavljanja udobja; potrebuje odraslega, ki že sam doživlja varnost; lahko igra razrednega klovna; se odziva z visoko čustveno globino in je pogosto jezen; izivajoče in kontrolirajoče vedenje; zgovoren in glasen; pretirano čustven; tekmovalen - želi biti povsod prvi.


Izogibajoča navezanost

· OTROKOV NOTRANJI MODEL: jaz sem ok/ ti nisi ok.

· GLAVNI CILJ: izogiba se pozornosti; skuša ugajat drugemu/staršu in si se zanaša samo nase.

· ODNOS Z STARŠEM: starš je neodizven, odsoten, na distanci in celo zavračujoč. Otrok verjame, da njegove potrebe ne bodo zadovoljene in zato ne prosi za pomoč. Verjame, da je bolje biti dober/ priden, ne pa izražati svojih čutenj.

· KAKO OTROK ZGLEDA: izogiba se pozornosti, zanaša se samo nase, zmoten občutek, da se dobro počuti, čustva so potisnjena na stran, usmerjen vase, slabše socialno podkovan, visoko zaskrbljen/anksiozen, potrebe skriva, se sam tolaži, ima občasne izbruhe jeze.Dezorganizirana navezanost

· OTROKOV NOTRANJI MODEL: jaz nisem ok/ ti nisi ok.

· GLAVNI CILJ: preživetje, ni nobene organizirane strategije za izpolnjevanje potreb.

· ODNOS Z STARŠEM: starš se na otroka odziva zelo nepredvidljivo, včasih celo na zastraševalen način, oz. se vede nekontrolirano, spet drugič pa je neodziven na otrokove potrebe.

· KAKO OTROK ZGLEDA: omejene sposobnosti za preživetje v življenju, agresivno vedenje, potrebuje drugega/ odraslega a se ga boji, vse želi nadzorovati, prestrašen, ne počuti se varnega, zmeden, močno alarmiran, uporniški, itd.


Za več informacij o vključitvi v proces terapije pišite na tukajsem.zate@gmail.com ali pa pokličite na 031 407 305.

Vse dobro.


Za spremembo je potreben čas, vztrajanje in odločitev narediti stvari drugače.

Prvi korak je najtežji in zahteva od nas največ poguma.

Za vključitev v proces TERAPIJE kliknite na obarvano povezavo.


​Za več informacij ali vključitev na izobraževanje Zavestnega starševstva kliknite na https://www.psihoterapijatasa.com/challenges povezavo.

Primerno je za vse tiste, ki si želite postati ozaveščeni in se želite izobraževati v lastnem ritmu.

Za sledenje novicam in dogodkom pa se prijavite na spletnem obrazcu Psihoterapija Taša.


Comentários


SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page