top of page

Kaj je igralna terapija in kako lahko pomaga?

Mogoče ste že slišali za igralno terapijo, mogoče tudi še ne? Če ste že super, drugače pa si preberite tukaj kaj bi to lahko bilo.

Vse bolj se zavedamo, da je družina sistem in da so tako vsi družinski člani vpleteni v družinsko vzdušje. To pomeni, da če sta zakonca v stalnih konfliktih, se to pokaže tudi pri ostalih družinskih članih, še posebej pri otrocih, ki so šibkejši člen, saj so od staršev odvisni.

Takrat je dobro preveriti, kaj se dogaja in kako to doživljajo otroci.

Kot starši morate biti stalno na preži, kaj se dogaja z vašim otrokom. Nujno je zavedanje, da se vaše psihofizično stanje odraža tudi na vaših otrocih.

Tega ne omenjamo zato, ker bi želeli iskati krivca in vas tako očrniti. O tem govorimo, zato, da bi to ozavestili in tako zaščitili tako sebe kot vaše otroke.

Gre za boljše in kvalitetnejše življenje s tem, ko se zavedamo kaj se dogaja s čustvenim doživljanjem v vaši družini in kako se to odraža na vas vseh.

Z razmejevanjem in postavljanjem mej, lahko zaščitite otroški podsistem in vas same. S tem pa poskrbite, da vaši otroci zmorejo prepoznat svoja lastna čustenja, o njih spregovorijo in skupaj z vami z njimi nekaj naredijo.

Otrokom je igra nekaj osnovnega in bistvenega in preko nje se izražajo. Z igralno terapijo na svoj način izrazijo in spregovorijo o lastnih čutenjih. To naredijo nezavedno, saj se pri igri lahko sprostijo in so avtomatski, ker jim je igra poznana, je njihov svet. Na tak način lahko pridemo do otrokovega doživljanja in se o tem začnemo pogovarjat.

Dobro je vedeti, da smo odrasli in otroci različni in da je potrebno samo najti jezik, s katerim otroci lahko spregovorijo.

Dovolimo jim biti to kar so in jim pomagati, ko so v stiski na njihov način.

Mag. Taša Cucek

Pisarna: Ulica tankovske brigade 9, Sežana

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page