top of page

PONAVLJANJE JE ZELO POMEMBNO


Nič se ne zgodi čez noč, vsaka stvar potrebuje svoj čas in vztrajanje. Potrebna je odločitev za nekaj novega, kasneje pa moč in želja, da pri tem novem vztrajajmo.

V tem članku bomo govorili o ponavljanju, vaji oz prakticiranju novega načina starševstva.

Prakticiranje, ponavljanje...

Vaja oz prakticiranje je boljša beseda kot pa disciplina, ki že sama po sebi pomeni nekaj negativnega oziroma prinese poleg tudi razmišljanje o kazni.

Beseda disciplina bazira na strahu in taktikah kontroliranja. Nekdo ima nazdor na drugo osebo z ustrahovanjem.

Če otrok nečesa ne naredi potem sledi kazen.

Vzgoja kot spodbuda...

Dobro se je vprašati, kdaj se človek najbolj učinkovito uči?

Takrat ko je kaznovan ali takrat ko je spodbujan in z ponavljanjem gradi nove veščine?

Vaš izziv je sledeči – vadili boste nove veščine za stare probleme...

Vzemite eno vedenje s katerim imate težave oz ne poteka tako kot bi moralo: npr jutranje zbujanje, neumivanje zob ali pa neopravljene hišne obveznosti...

Vzemite si par minut in razmislite o tem, kje se zatakne, v kakšen krog ponavljanja ste se ujeli skupaj z otrokom. Je ta ponavljajoči se krog negativnosti in občutek nemoči...

Vi vprašate, oni ne naredijo in to se ponavlja dokler nekdo ne izbruhne in pride do grdih besed, ki samo ranijo in še utrdijo ta peklenski vzorec ponavljanja...

Ti vzorci ne obstajajo, ker bi vaš otrok bil slab. To se dogaja, ker je negativna dinamika. To je potrebno spremeniti. Vi starši ste del te dinamike in tako še bolj odgovorni, da ste del spremembe katero si želite videti.

Kaj lahko naredite?

Namesto, da se fokusirate na to, kako boste otroka pripravili, da nekaj naredi, se raje fokusirajte kaj lahko vi naredite drugače?

Igra vlog kot primer vaje...

Za otroke mlajše od 10 let se lahko uporabi igro kot nov način...

Lahko naredite list opravil, katere mora otrok narediti.

Primer: lista opravila oz korakov, katere mora otrok opraviti ko si umiva zobe.

  • Vstati iz postelje - kljukica

  • Uporabi zobno pasto

  • Ščetkaj si zobe in štej do 40

  • Grgraj in nato izpljuni

  • Pospravi stvari na svoje mesto

Naredite igro vlog...

Star način skupaj z otrokom zaigrajte tako, da se vloge obrnejo. Otrok je sedaj starš in starš otrok. Po opravljeni igri vlog, vsak pove kako se je pri tem počutil in kaj bi si želel, da bi bilo drugače.

Nato naredite novo igro vlog s spremembami o katerih ste govorili. Npr. otrok je predlagal, da si želi, da starš ne bi več kričal. Starš pa predlaga, da otrok pri opravljanju opravila uporabi list s kljukicami. Tako lažje sledi korakom, katere mora opraviti.

Starš in otrok skupaj zavpijeta AKCIJA in naredita igro vlog, ki vključuje nov način opravljanja opravila.

Pišite kako vam gre uvajanje spremebe, kot odgovor/komentar na objavljen članek na facebook strani. Vaši odzivi so lahko odlična spodbuda za ostale starše, prav tako pa tudi podpora vam.

V naslednjem članku boste lahko prebrali o tem, kako pristopiti k temu, če so otroci starejši, torej najstniki.

Želim vam vse dobro in veliko moči pri spreminjanju sebe, dragi starši.

Taša Cucek, magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije, po relacijskem družinskem modelu, Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora in Sežana, ul. Tankovske brigade 9.

Področja delovanja: delo s starši in otroki, igralna terapijo, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj, delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja, delo z mladostniki, itd.

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page