top of page

HRANA KOT MAŠILO NAŠIH ČUTENJ

 

Na Družinskem centru Sveta Gora smo opazili, da se ljudje pogosto srečujejo  z motnjami hranjenja in ne vedo kako naj se tega rešijo. Informacije o tem kam naj se obrnejo po pomoč težko najdejo in se tako prepustijo začaranemu krogu boja s hrano, ki pa je v resnici samo simptom.
Od česa v resnici bežimo, ko posežemo po hrani, se z njo pretirano ukvarjamo, pazimo na vsako zaužito kalorijo ali pa se popolnoma odrečemo vsemu kar imamo radi, zato da nas bo nekdo imel rad, da bomo popolni v njihovih očeh?

Soočati se z lastnimi čustvi je pravzaprav zelo težko, saj se nam takrat, ko smo preplavljeni z žalostjo zdi, da nas bo ta bolečina zlomila in se ne bomo mogli nikoli več pobrati. Prav podobno doživljamo nemoč, vse bi naredili, da tega ne bi občutili.
Ko bi nam vsaj nekdo povedal, da so to le čustva, ki so sicer lahko boleča a so tam z razlogom, da nas vodijo skozi življenje, da nam pokažejo kdo smo, kaj čutimo, doživljamo in kam bi morali usmeriti svoje življenje. Le s pomočjo čustev namreč lahko živimo bogato življenje, ki nam lahko prinese srečo in zadovoljstvo s samim seboj in pa v odnosih.
Biti v odnosu je lahko nekaj najlepšega ali pa zelo trpečega, če se z našimi čustvi ne soočimo ampak jim dovolimo, da vodijo naše življenje v pogubo. Takrat posežemo po hrani, ki nam obljublja hitro olajšanje in preusmeritev pozornosti od bolečih stvari, ki so v resnici naša težava. 

Težave s katerimi se srečujemo ob motnji hranjenja:
- počutimo se nemočni,
- čustva nas preplavljajo in zdi se nam,
  da nimamo nobenega nadzora več nad svojim življenjem
- imamo slabo samopodobo, težko ohranjamo prijateljstva in vzpostavljamo nova
- vse se vrti samo okrog hrane in teže.

 

Skupina za samopomoč za motnje hranjenja nudi varno okolje brez obsojanja in občutkov krivde. Dobrodošel je vsak, ki se želi priključiti skupini in izvedeti več o motnji hranjenja.  Spozna  podobne  ljudi, si izmenja izkušnje, s pogovorom pa predela svoja čutenja in posledično izboljša svoje življenje. Potrebno je govoriti o problematiki. Zavedanje, kaj se dogaja in kje se to začne, je temelj za okrevanje. Individualno spremljanje motnje hranjenja je namenjeno vsem, ki se znajdejo v stiski in si želijo o tem spregovoriti najprej  individualno v varnem prostoru, kasneje pa se lahko priključijo v skupino.

Mag. Taša Cucek, specializantka zakonske in družinske terapije

bottom of page