top of page

ODLOČITEV ZA NADALJEVANJE ŠOLANJA – TO JE ZA OTROKA ZELO STRESNO OBDOBJE

OTROCI IN IZBIRA "PRAVE" ŠOLE

KAKO LAHKO STARŠ OTROKU POMAGA?"Sin se sedaj boji, da ne bo izbral pravega študija in bo potem vse življenje nesrečen, tako kot njegova mati." (Gostečnik, 2013)

Kaj je dobro narediti? Kako jih naučit procesa sprejemanja odločitev? Orodje, ki jim bo uporabno pri soočanju z izzivi v življenju.


OTROK POTREBUJE ČUSTVENO PODPORO STARŠEV

Ozaveščen starš bo prepoznal, kaj otrok doživlja in mu pomagal zregulirati ta težja čutenja in ga tako naučil, kako se soočati z preizkušnjami v življenju.

Dobro je spregovoriti o stresu, strahu, pritisku, negotovosti, ki spremljajo otroka v tem odločilnem razvojnem obdobju.

Vprašanja v razmislek, tako otrokom, kot vam starši:

Kaj si želiš početi? Kdo si želiš biti? Kaj rad počneš, v čem uživaš? Ali so starši zadovoljni s svojo službo? Kako je bilo vam sprejemati to odločitev? Ste vedeli, kaj si želite biti po poklicu? Delate sedaj to, kar ste takrat mislili? Itd.POMEMBNO JE ZANIMANJE STARŠEV

Otroci vas potrebujejo, potrebujejo vaše zanimanje in podoro. Kako lahko pokažete, da vas zanima kaj se jim dogaja?

Tako, da veliko sprašujete in resnično poslušate to, kar vam vaši otroci, najstniki govorijo. Če se jim nekje zatakne in nimajo dovolj informacij preverite ali jim lahko, kako pomagate, poiščete na internetu, koga vprašate. Se pozanimate v šoli, razredničarki, svetovalni službi.

S tem, jih boste naučili, kako se pravilno pristopi k izzivu in jim pomagajte čustveno zdržati ob stresnem dogodku, izbira »prave« šole in s tem dobre prihodnosti.


KONKRETNI KORAKI ZA USPEŠNO ODLOČANJE:


1. Pridobiti čim več informacij o šoli in željenem poklicu (na spletu, informativnem dnevu, na trenutni šoli OŠ, SŠ)

Raziskati kakšni so predmeti, kaj otrok želi početi v življenju, kaj ga veseli, ali je kakšna šola, kjer bi otrok lahko raziskal in se izobrazil v ta poklic. Katera srednja omogoča nadaljne šolanje na univerzi. A je možno iti iz poklicne šole na univerzo? Ali si otrok želi iti v srednjo šolo blizu doma ali v šolo, ki je oddaljena.

2. Iti pogledati šolo, dijaški/študentski dom.

Če je možno, je priporočljivo, da greste skupaj z otrokom pogledati, kje bo živel, če bo živel v dijaškem/študentskem domu? Ali bo potreboval avtobus, ali je šola dosegljiva peš? Kje v bližini je trgovina, lekarna, itd.

3. Iti čez POTEK izibre šole in končnega cilja (konkretni koraki).

Naj bodo nekje napisani in obešeni, da imate pregled nad njimi tako vi starši, kot tudi otroci. Tabla za pomembne informacije, list na hladilniku. Koledar z pomembnimi datumi. Če imate več otrok naj bo razvidno, kaj je pomembno za vsakega otroka posebej.

  • Katere korake, kaj mora narediti, kdaj so datumi pomembni za vpis v šolo.

  • Do kdaj se ima čas premisliti, preusmeriti vpisnico?

  • Datum prijave v dijaški dom?

4. Kaj pomeni poklicna matura, 5 predmet v primerjavi s splošno maturo

5. Kako se sešteva točke?

Kaj se upošteva pri točkovanju, katere izbirne predmete bo učenec izbral?

6. Kaj je pomembno pri točkah? Šolski uspeh in točke dosežene na maturi. Preverit, kaj se upošteva, katere predmete matura vključuje in katera leta se upošteva pri šolskem uspehu.

7. Pregled za prešnja leta, če je bila na željeni šoli omejitev vpisa.

Tako lahko preverite, če bi imel dovolj točk glede na prejšnje leto in na dosedanji učni uspeh.


DOBRO JE VEDETI, DA IZKUŠNJE STARŠEV IGRAJO POMEMBNO VLOGO PRI ODLOČANJU GLEDE ŠOLE PRI OTROCIH

Čustveno vzdušje se prenaša iz generacije v generacijo.

»Vse to je začelo, kot rečeno, zelo močno najedati tudi moža. To njeno nenehno tarnanje mu je že tako presedalo, da ji ni več zmogel dati nobenega pravega razumevanja in še veliko manj sočutja, ki ga je ona od njega pričakovala. Temu pa se je pridružil še sinov neuspeh v šoli. Tako moč kot tudi žena enostavno nista mogla razumeti, zakaj je pred maturo tako zelo popustil v šoli. Pričakovala bi namreč, da se bo ob zaključku srednje šole še veliko bolj potrudil, a mu naenkrat ni in ni šlo.

Tudi tu pravzaprav lahko poiščemo vzporednico z maternim neuspehom, ki ga sin sedaj samo še nadaljuje, saj je tudi ona prišla v največji spor s svojo materjo ravno pri odločanju, kaj naj bi študirala po končani srednji šoli.

Tako se tudi njun sin sedaj boji, da ne bo izbral pravega študija in bo potem vse življenje nesrečen, tako kot njegova mati.

Vendar pa moramo poudariti, da je tu vsekakor velika razlika, le da se sin tega ne zaveda v polnosti. Njegova mati, ki bi mu lahko v tem bila v veliko pomoč, je namesto tega še vedno tako globoko zakopana v svoje misli in čutenja, da mu ob vseh teh njegovih naporih odločanja ne more dati nobenega pravega razumevanja, še manj pa sočutja oziroma zanj ne zmore najti pravih besed.« (Gostečnik, 2013, 220)POMEMBNE INFORMACIJE IN POVEZAVE (linki):


PRIPOROČAM V BRANJE VSEM STARŠEM, KI ŽELITE POSTATI OZAVEŠČENI GLEDE DRUŽINE IN ODNOSOV.

  • Članki o zavestnem starševstvu: Kako začeti? https://www.psihoterapijatasa.com/blank-1

  • Knjiga: Me imata kaj rada; Christian Gostečnik

  • Knjiga: Ozaveščeni starš; Dr. Dhefali

  • Knjiga: Celostni razvoj možganov; Daniel J. Siegel


Za pomoč pri odločanju in čustveni podpori sem na voljo mag. ZDŠ Taša Cucek

Za več informacij, člankov kliknite na www.psihoterapijatasa.com


Za spremembo je potreben čas, vztrajanje in odločitev narediti stvari drugače.

Prvi korak je najtežji in zahteva od nas največ poguma.

Za vključitev v proces TERAPIJE kliknite na obarvano povezavo.


​Za več informacij ali vključitev na izobraževanje Zavestnega starševstva kliknite na https://www.psihoterapijatasa.com/challenges povezavo.

Primerno je za vse tiste, ki si želite postati ozaveščeni in se želite izobraževati v lastnem ritmu.

Za sledenje novicam in dogodkom pa se prijavite na spletnem obrazcu Psihoterapija Taša.


Comments


SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page