top of page

NAČIN VZGOJE IN ODVISNOST OD DROGOvisnost in pomen zdravih odnosov v družinah

Ljudje smo odvisni lahko od veliko stvari, npr. droge, alkohola, hrane, dela, rekreacije, itd. Vse služi namenu, da nas omami, otopi od občutkov praznine, nevrednosti, razočaranj.

Odvisnost je simptom in ne sama težava. Če poskušamo zdraviti samo odvisnost in ne vzroka, ki je zadaj, se bo zelo verjetno odvisnost nadaljevala. Če vzrok ni odpravljen, pomeni, da se vedno znova ponavljajo težki občutki v posamezniku, ki jih nato vedno znova premaguje z odvisnostjo.

SKRB ZA MENTALNO ZDRAVJE S ČUSTVENO PISMENOSTJO!

Primarni odnosi so izrednega pomena za posameznikovo mentalno zdravje in postavijo temelje za soočanje z izzivi življenja. Pogosto pa ravno čustveni del zanemarimo oz. se z njim ne ukvarjamo. Naučeni smo, da so čustva odvečna, nepomembna in jih zato pahnemo na stran. Od nas se pričakuje stoičnost in ne čustvena pestrost.

Kam potem s čustvi, ki so nekaj tako naravnega in vsakdanjega?

Čutimo namreč preko celega dneva v vseh situacijah, interakcijah, itd. Nad tem nimamo kontrole. Neizražena čustva se nabirajo v telesu in čakajo, da bodo občutena. Poglejmo si primer z balonom. Predstavljajmo si, da je zrak, ki ga pihamo v balon čustvo. Pihamo v balon in ga polnimo. Ko presežemo kapaciteto balona, balon poči. Tako se zgodi tudi z nami, ko določeno čustvo ni predelano se nabira v nas in postaja vedno težje, boleče, dokler ni tako veliko in mučno, da v nas poči, eksplodira – oseba ponori, izbruhne, ne zmore več prenesti čustvene bolečine.

Izbruh lahko izgleda kot:

verbalni napad (sramotenje, zmerjanje,poniževanje) na partnerja/ko, otroka, soseda,

  • fizični napad (klofuta, brca, itd.),

  • čustveno prenajedanje,

  • opijanjenje, drogiranje,

  • poskus samomora,

  • nezmožnost kontroliranja čustev, jok, itd.

Ozaveščanje o čustveni pismenosti in o mentalnem zdravju je izrednega pomena za dobro samopodobo poameznika in za dobre temelje pri vzpostavljanju dobrih odnosov.

Zavedanje o pomenu čustev v človekovem življenju in o nezdravih čustvenih vzorcih, ki smo jih podedovali iz primarne družine nam omogoča, da lahko s tem nekaj naredimo, nekaj spremenimo. Le kako lahko nekaj spremenimo, če ne vemo za obostoj le tega? Neozaveščenost pripomore k nadaljevanju, ponavljanju in k utrjevanju starega vzrorca ter prenašanje na naslednje generacije.

»Bomo svoje neizživete sanje prenašali na otroke in jih zvezali v svoja razočaranja in pričakovanja?«

In kaj ima torej vzgoja pri odvisnosti? Kako bi lahko bilo to povezano? Pogosto namreč slišimo, da si je sam kriv tisti, ki je odvisen, da je pač slabo jabolko, da je črna ovca, da tak pač je, da se je od vedno vedelo, da ne bo nič iz njega.

Od vzgoje je odvisno, kako se bo posameznik soočal z izzivi življenja. Ali ima orodja, ki mu bodo pomagala soočiti se z porazi, zavrnitvami, padci...

Doma se naučimo, ali so odnosi varni, ali se lahko naredi napako in še vedno pripada družini, nas imajo še vedno radi? Ali pa je naša vrednost vezana na naše dosežke?

Če smo šteli samo takrat, ko smo bili najboljši, pridni, super in uporabni potem, bomo poraženi zelo težko prišli domov, saj tvegamo zavrnitev s strani staršev, kritiko in sramotenje.

Alkohol, droge, hrana ne postavljajo pogojev, vedno so »tam za nas« in nas potolažijo, ko smo na tleh.

To bi morali posamezniku nuditi odnosi, varno pribežališče, pripadnost, odprte roke, ki te čakajo ne glede na dosežke, uspehe ali poraze.

»Le varno pribežališče ti da, tudi varno izhodišče.«

Le če tvoja vrednost ni pod vprašajem, lahko sproščeno raziskuješ svet in se soočaš z preizkušnjami življenja ne da bi ogrožali tvoj pravi jaz.

Če tega ni, je vse pod vprašajem in vsaka zavrnitev, situacija, interakcija zamaje, če ne zruši tvoje vrednosti in jo postavi pod vprašaj?

Vprašanja lahko pošljete na email: tukajsem.zate@gmail.com, ali pa preko spletne strani www.psihoterapijatasa.com. Odgovori ali pa tema bo obravnava v naslednjem članku. Oseba bo ostala anonimna.

Želim vam vse dobro.

mag. ZDŠ Taša Cucek


Za spremembo je potreben čas, vztrajanje in odločitev narediti stvari drugače.

Prvi korak je najtežji in zahteva od nas največ poguma.

Za vključitev v proces TERAPIJE kliknite na obarvano povezavo.

Za sledenje novicam in dogodkom pa se prijavite na spletnem obrazcu Psihoterapija Taša.

Comments


SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page