top of page

KAKO SE POSTAVITI ZASE? Stresne situacije in veščina samozavesti


10 načinov, kaj lahko naredite v različnih stresnih situacijahVsak dan sprejmemo veliko majhnih odločitev, ki nam ali koristijo, ker nam omogočajo skrb zase ali pa nas ponižajo, ker smo negotovi in tako o svojih željah in potrebah ne spregovorimo.

Včasih zgleda lažje, če sodelujemo z večino, plavamo s tokom in se tako izognemo morebitnemu konfliktu.

Vendar, resnica je, da ko pustimo ljudem, da hodijo po nas, to v nas poveča raven stresa in tesnobe, kar sčasoma šibi naš občutek vrednosti. Utrjuje pa se naša nesigurnost oz. negotovost vase.


S tem, ko se boste naučili postaviti zase, boste prevzeli življenje v svoje roke. Začeli boste verjeli v svojo moč in stopili na pot uresničevanja lastnih želja.

Naučite se postaviti zase z 10 enostavnimi a močnimi koraki:


1. VADITE ISKRENOST IN PRISTNOST

Mogoče vam je včasih težko povedati, to kar res čutite in mislite, vendar če boste vadili in poskušali čimvečkrat biti pristni in iskreni, boste imeli občutek, da se vam je odvalil kamen od srca.

Tiščati čustva v sebi je lahko zelo naporno in obremenjujoče. Zdi se nam lažje, da smo tiho in se tako pogosto samo nasmehnemo in kimamo in ne povemo, kaj si v resnici mislimo. Potrebna je vaja in vztrajnost, vendar je pri korak, da se odločite, da boste svetu pokazali, kdo ste (vaše misli in čustva). Ljudje se bodo počasi navadili na to spremembo in bodo bolj pripravljeni poslušati, kaj imate povedati.


2. NAREDITE MAJHNE A POMEMBNE KORAKE

Če vam asertivnost povzroča težave, začnite z majhnimi koraki. Lahko začnete že s tem, da hodite bolj samozavestno, z dvignjeno glavo, ramena ravna. Že sama drža nam lahko zelo pomaga, da se počutimo bolj samozavestno in odločno. Ta občutek lahko uporabite v odnosih z drugimi. Ko vas bo nekdo v vrsti prehitel, tega ne sprejmite ampak, ga vljudno opozorite, da naj stopi na konec vrste.


3. KO VAS NEKDO NAPADE, JIH "PREMAGAJTE" Z MIRNOSTJO

Ko boste pridobivali na samozavesti in boste lažje izražali sebe, se boste morali soočati z ljudmi, ki vas bodo želeli preglasiti. V življenju se včasih soočamo z ljudmi, ki so glasnejši, dominantenjši, včasih celo zlorabljajoči s svojim načinom vstopanja v odnose/ komunikacijo. Pomembno je, da takrat ostanemo mirni a odločni, še posebej takrat, ko čutimo, da nas nekdo želi podrediti, ponižati. Opazite, kaj se dogaja in o tem spregovorite.

Lahko rečete, vidim, da misliš, da imaš prav, ali da je tako edino pravo razmišljanje, a se jaz s tabo ne strinjam.


4. UGOTOVITE, KAJ VAS RES MOTI OZ. KAJ SI ŽELITE

Pogosto odločitev, da raje ne bomo vznemirjali drugih, ustvarja znotraj nas več stresa in tesnobe. Res je, da je lahko strašljivo postaviti se zase in drugemu povedati, da je dovolj, oz. da to, kar počne ni ok. Še posebej staršem, partnerju ali šefu. Vsaka izkušnja, ko se boste postavili zase bo postavila temelj, da vam bo naslednjič lažje to narediti. Zavedajte se, da bo na začetku težje, ker tega še niste vešči. Vaja dela mojstra.

Zapomnite si, ljudje ne morejo brati vaših misli. Če ne boste ubesedili svojih občutij, ljudje ne morejo vedeti, kaj doživljate.


5. NAJPREJ PREVERITE, BREZ NAPADA NA DRUGO OSEBO

Včasih, ko smo prepričani, da imamo prav, lahko v komunikacijo vstopamo zelo »pravičniški« in nismo pripravljeni poslušati drugega. Mogoče ga celo napadamo, ker smo prepričani, da nimajo prav. Ne odgovarjajte v afektu, skušajte se umiriti, globoko zadihati in mirno razložiti vaš pogled. Če se ne zmorete umiriti, si vzemite čas in nadaljujte pogovor kasneje (če je to mogoče). Izogibajte se napadanju in obtoževanju drugega. Jasno povejte svoje stališče in poslušajte drugega, ko razlaga svoje. Le tako se lahko pogovor in spoštljiva komunikacija začne.


6. VAJA DELA MOJSTRA

Vztrajajte v novi veščini in vadite vsak dan. Pogosto se vprašajte, kaj si želite. Bolj kot boste sami pri sebi prepoznali, lažje boste to zmogli izraziti v odnosih. Tako se boste zmogli postaviti zase in spregovoriti o tem na glas, ko se z nekom ne boste strinjali oz. se boste čutili pod pritiskom. Raziskave kažejo, da je potrebnih 66 dni, da se vzpostavi nova navada.

Postavite si cilj, da boste dva meseca vsak dan vadili in sebe postavili na prvo mesto.


7. BODITE DOSLEDNI - POSTAVITE SI JASEN CILJ

Zelo pogosto, ko ne zmoremo povedati, kaj čutimo ali mislimo, delujemo v odnosih pasivno agresivno. Včasih je celo bolje ostati tiho, ko je situacija mogoče celo nevarna. Vendar cilj je, da boste jasno izrazili vaše doživljanje brez obtoževanja. Lahko je že majhen predlog, ki lahko izboljša situacijo.

Npr: “Zelo dobrodošlo bi bilo, če bi si vzel par minut časa in uredil / pospravil svoj prostor. To bi mi zelo pomagalo.” Ali pa: “To me je sedaj zelo prizadelo. Čutim ogromno jeze. Res se morava pogovoriti o tem, vendar sedaj rabim čas zase, da se umirim.”


8. POSTAVITE SE ZA SVOJ ČAS

Čas je neprecenljv in nimamo ga v neomejeni količini, a se pogosto počutimo pod pritiskom in ga razdajamo za stvari, ki nas ne osrečujejo. Samo mi se lahko odločimo in poskrbimo za svoj čas in rečemo NE. V določenih situacijah nimamo možnosti reči ne, oz. to lahko ogrozi našo zaposlitev. Toda vseeno je dobro, da ne pustimo vsem obveznostim, da prevzemajo ves naš čas. Vi imate v kontroli svoj čas, ali pa vse prepustite drugim, da oni odločajo, za kaj ga boste uporabili.

Prepoznajte kdaj lahko vi poskrbite za svoj čas in rečete ne željam in potrebam drugih. Še posebej, če nekdo pogosto spregleda vaše želje in vedno uveljavi svoje. Vam pa ostane občutek nepomembnosti in nespoštovanosti.


9. NIHČE VAS NE MORE RAZVEDNOTITI BREZ VAŠEGA DOVOLJENJA

Ste v popolni kontroli oz lastništvu svojih občutkov in dejanj. Vaša prepričanja, čustva, misli in ideje pripadajo vam in nihče nima pravice negirati vaših čutenj ali vaših prepričanj. Prav tako, je pomembno, da vi drugim ne izkrivljate njihovih občutij in mnenj, saj bo le tako možna odprta in iskrena komunikacija v odnosih.


10. UČENJE TE VEŠČINE JE PROCES, VZTRAJAJTE PRI NOVI VEŠČINI

Sprememba se ne bo zgodila čez noč. Potreben je čas za pridobitev občutka samozavesti. Lahko si pomagate z vizualizacijo in si predstavljate sebe kot najbolj asertivno osebo, ki jo poznate. Kako bi se taka oseba obnašala v težjih situacijah?

Za lažje razumevanje si poglejmo še definicijo asertivne osebe.


KAJ POMENI BITI ASERTIVEN?

»Asertivnost je sposobnost odkritega izražanja lastnega mnenja, prepričanj, pravic ali čustev, pri čemer hkrati upoštevamo našega sogovornika. Asertivni ljudje se zavedajo, da imajo osnovne človekove pravice, ki jih morajo ostali ljudje spoštovati, kar vključuje tudi svobodno izražanje lastnih potreb in čustev. V asertivni komunikaciji se kaže medosebno spoštovanje do drugih in do sebe. Neposredna, odkrita in odprta komunikacija spodbuja zaupanje drugih ljudi.

Ljudje, ki komunicirajo na asertiven način so bolj samozavestni, zaradi česar je večja možnost, da jo bodo drugi ne le poslušali ampak tudi slišali. Le lastnost, ki se je lahko priučimo, jo okrepimo ali pa izgubimo.

S psihološkega vidika je značajska lastnost, v socialnem smislu pa sklop veščin za ohranjanje avtonomije v medosebnih lastnostih.« (Wikipedija, 2022)


Povzeto po:

Deep Patel (June 27, 2021) 10 mpowerful ways to stand up for yourself in any situation.

Comments


SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page