top of page

9 NASVETOV ZA UREDITEV PROSTORA ZA UČENJEUredite prostor za učenje vašega otroka, da bodo naloge narejene učinkovito, hitreje in z večjim zadovoljstvom.


Ni perfektnega nasveta, ki bi ustrezal vsem ljudem, vendar obstajajo elementi, ki so pomembni za organiziran prostor in tako učinkovito učenje.


1. Ustvarite prostor glede na tip otroka

Je vaš otrok učinkovit v tišini, mu ustreza tih prostor ali potrebuje več motivacije, aktivnosti, da se lahko koncentrira na učenje.

· Za otroka, ki potrebuje MIR IN TIŠINO, uredite prostor v sobi ali nekje, kjer je prostor odmaknjen od skupnih prostorov.

· Za otroka, ki mu ustrezajo bolj aktivini prostori za učenje, pa lahko uredite njegov prostor za učenje nekje v kuhinji ali v dnevnem prostoru. Bodite pozorni na »šenšur«, da ga ne bo preveč in bo tako motil koncentracijo vašega otroka.

2. Naredite prostor udoben (vendar ne preveč udoben)

Izberite prostor, ki bo za vašega otroka sproščujoč, udoben in mu bo omogočal fokus in zanimanje za učenje. Če otrok rad bere na postelji a nato zaspi, bi bilo dobro razmisliti, ali bi mogoče bolj ustrezal naslonjač, da bo knjiga za domače branje prebrana in naloga oddana.


3. Naj bo ergonomičen oz dober za hrbtenico

Idealno bi morala biti delovna površčina v višini pasu. Ko otrok sedi, bi moral imeti z lahkoto komolce na mizi, brez da bi imel napeta ramena. V tem sedečem položaju lahko z nogami takne tla (tudi če ne vedno tako sedi). Če stol ni prave višine, naj sedi na blazini, pod noge pa mu lahko date pručko ali pa škatlo za čevlje.

4. Svetel

Poskrbite, da bo prostor svetel ali z naravno svetlobo oz dobro osvetljen. Če ni dovolj svetlobe se mora otrok matrati in bo tako hitreje utrujen, kar bo upočasnilo učenje.


5. Prostoren, naj bo dovolj velika miza za računalnik in zvezke, knjige

Pisalna miza dovolj velika, da je pregledno in se otrok ne utaplja v kupih papirja in mora sproti iskati in prelagati zvezke in knjige, da najde to, kar se trenutno uči. Dobro je, če je miza dovolj široka, da ima lahko zvezek in knjigo/učbenik nad njim.


6. Zaloga potrebščin za učenje (naj ima otrok na voljo stvari, ki jih potrebuje za učenje

Katere stvari vaš otrok pogosto potrebuje oz. išče? Svinčnike, škarje, papir? Dobro je, če so stvari, ki jih potrebuje vedno na istem mestu. Priskrbite mu planer, koledar in napišite opravila na list, tako da otrok vedno ve, kaj mora narediti in kdaj.


7. Organizirajte

Naj vaš otrok uporablja škatle, predale ali organizatorje (naj izbere, kar mu je najbolj všeč), da bo njegov učni prostor organiziran in pregleden. Obesite tablo oz koledar nad pisalno mizo, kar mu bo pomagalo imeti pregled na datumi in opomniki z obveznostmi.


8. Okrasite prostor glede na otroka

Spodbudite vašega otroka naj okrasi svoj prostor glede na svoj okus s posterji, umetnostjo, slikami ali drugimi stvarmi, ki so mu všeč. Glede na to, da bo v tem prostoru preživel precej časa, naj mu bo prostor všeč. Dekoracija mu bo lahko služila tudi kot navdih pri različnih učnih projektih.


9. Ugasnite in umaknite elektronske naprave

Hrup, televizija ali karkoli bi lahko vašega otroka zanimalo bolj kot učenje je motilnik. Dobro je, da se to pred učenjem ugasne, umakne, utiša.Povzeto po:

Scholistic Parent Stuff. 9 tips for creating the perfect study space Pridobljeno: 19.1.2022 ob 10:04 iz https://www.scholastic.com/parents/school-success/homework-help/study-skills-test-taking-tips/9-tips-creating-perfect-study-space.html


Za vključitev v proces terapije za otroke in mladostnike kliknite na obarvano povezavo.


Za spremembo je potreben čas, vztrajanje in odločitev narediti stvari drugače.

Prvi korak je najtežji in zahteva od nas največ poguma.

Za vključitev v proces TERAPIJE kliknite na obarvano povezavo.

Za sledenje novicam in dogodkom pa se prijavite na spletnem obrazcu Psihoterapija Taša.

Comments


SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page