top of page

Kaj se dogaja pri najstnikih v času ločitve?

NAJSTNIK IN LOČITEV STARŠEV

Kaj se dogaja pri najstnikih v času ločitve?

»Ločitev staršev v tej razvojni dobi lahko zelo resno poseže v mladostnikov razvoj.«(Gostečnik, 2018) Mladostnik je v času najstništva v zelo stresnem obdobju. Išče lastno identiteto in se preizkuša v samostojnosti. Zelo močno je poudarjen teleseni in spolni razvoj. Ker že sam doživlja ogromno prememb v svoje telesu, razmišljanju in med vrstniki, je vsaka dodatna sprememba še dodatna obremenitev. Ločitev staršev je tako dodaten stres na mladostnikovo življenje in osamosvajanje, kjer je ključna razvojna naloga, čustvena ločitev od staršev in oblikovanje lastne identitete.

Zlasti v tem obdobju svojega življenja še toliko bolj potrebuje svoje starše, ki bodo znali razumeti, kaj se z njim dogaja in mu biti v oporo. Z njim zdržati ta čas prepriha in prilagajanja na njegove telesne in miselne spremembe, ki ga vodijo v svet odraslosti.

»Zato nujno potrebuje starše – čeprav tega skoraj nikoli ne prizna – da mu pomagajo regulirati čustveni, miselni in tudi vedenjski svet, ki je prepoln izzivov.«(Gostečnik, 2018)

Za varno raziskovanje sveta potrebuje nasjtnik varno izhodiče. Sočutne in aktivne starše, ki se uglašujejo na njegove potrebe in nanje ustrezno odgovarjajo. Ločitev staršev dom naredi nevaren in poln vprašanj glede naosnovnejših potreb. Kej bom živel, kam spadam, kdo bo z mano, ali koga zanima, kaj se z mano dogaja, kaj je šlo tako narobe med staršema?, itd. Najstnik je že toliko star, da bo želel vedeti več kot so starši zmožni odgovoriti. Vprašal bo o najintimnejših stvareh, ker si želi razumeti, kaj se je zgodilo, da je do tega prišlo. Pa tudi vprašanja na katere starša nimata pravih odgovorov.

Zelo pomembno je, da se starša zavedata obdobja v katerem je njihov najstnik in kako mu še posebej zato olajšati in zagotoviti varen prostor in pribežališče, da se bo lako sooččil s svojimi lastnimi spremembami in spremembami, ki jih v njegovo življenje vnaša ločitev.

Poleg tega je zelo pomembno, da se starša o spremembi najprej pogovorita sama in nato enotno nastopita v pogovoru z svojimi otroki. To naredita, ko se dokončno odločita, kaj bosta naredila.

Izbira starša?

»Po nekem čudnem ključu si ponavadi izberejo tistega, za katerega se bojijo, da ga bodo za vedno izgubili. Če je imel eden od staršev zunajzakonsko zvezo, potem se velikokrat odločajo, da ostajajo z žrtvijo, ker v marsičem ne zaupajo odhajajočemu: ne samo da ne ljubi več njihovega očeta ali matere, ampak, da tudi njih ne ljubi več ali pa se tega boji.«(Gostečnik, 2018)

Starša sta odgovorna in lahko poskrbita:

  • za spošljiv razhod/razvezo,

  • za varnost in spoštovanje drug drugega v času ločevanja,

  • da od otroka ne zahtevata izbiranja med njima,

  • da se o tem pogovorita in odločita o razvezi preden o tem obvestita otroke,

  • da otrok ve, da to ni njegova krivda, da nič ne bi moge narediti drugače, ker je to del zakonskega odnosa (ločujeta se kot zakonca in ne kot starša),

  • da sta na razpolago otrokom in da zdržita z njihovimi vprašanji in nanje po najboljši moči odgovorita,

  • da sebe zmoreta toliko umiriti in zregulirati svoja lastna občutja ob razvezi, da bosta sploh lahko v oporo otroku,

  • za najboljšo možno organizacijo obiskov oz. preživljanja časa pri drugem staršu, tako da otroka ne dodatno obremenita – otrok je tisti, kateremu se starša prilagodita in ne obratno!)

  • za zagotovilo, da bosta vedno otrokova starša in da ga imata rada.

Priporočam v branje:

Me imata kaj rada; Christian Gostečnik

Temeljno vprašanje, ki si ga postavlja vsak otrok, je, ali ga imajo starši radi. Svoje starše vedno znova preizkuša. Čutenjem, ki so jih v najzgodnejši mladosti starši vrisala v njegovo notranjost, namreč posameznik sledi vse življenje. Zato si bomo v tej knjigi, ki je v marsičem povzetek rubrike Srečal sem svojo družino iz tednika Družina, pobliže ogledali različne starševske pristope, ki zaznamujejo otroka in potem tudi odraslega.

Vprašanja lahko pošljete na email: tukajsem.zate@gmail.com, ali pa preko spletne strani www.psihoterapijatasa.com. Odgovori ali pa tema bo obravnava v naslednjem članku. Oseba bo ostala anonimna.

Želim vam vse dobro.


Za spremembo je potreben čas, vztrajanje in odločitev narediti stvari drugače.

Prvi korak je najtežji in zahteva od nas največ poguma.

Za vključitev v proces TERAPIJE kliknite na obarvano povezavo.


​Za več informacij ali vključitev na izobraževanje Zavestnega starševstva kliknite na https://www.psihoterapijatasa.com/challenges povezavo.

Primerno je za vse tiste, ki si želite postati ozaveščeni in se želite izobraževati v lastnem ritmu.

Za sledenje novicam in dogodkom pa se prijavite na spletnem obrazcu Psihoterapija Taša.

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page