top of page

BITI DOMA. PRILOŽNOST ALI  VELIKA PREIZKUŠNJA?


Nekje sem zasledila, da naj se stvari čimprej umirijo, zato, da se vrnemo nazaj v normalno stanje v družinah?

Kaj pa je to »normalno«? Biti ponovno vpet v vse obveznosti življenja in imeti zelo malo časa zase, za drugega, za odnose. Ponovno živeti naša zelo zaposlena življenja, ki zelo malo posvečajo čas gradnji odnosov in zavestnega življenja v tukaj in sedaj?

Pa si res želimo samo to? Nas ta situacija ne bo čisto nič naučila, dala pod vprašaj naš način življenja, kjer materialni svet, zabava, denar, fit telo in še in še, vlada našemu življenju...

Ostati doma z družino bi bilo na prvi pogled lahko nekaj idiličnega, pa žal pogosto ni tako. Zgodi se, da lahko celo ne znamo biti več eden z drugim. Ta čas, lahko postane celo breme in nekaj neznosnega. Privede nas lahko celo do izbruhov in kratkih stikov, ko se ne zmoremo več kontrolirati in kričimo eden na drugega. Izgubljamo živce pri enostavni domači nalogi, se prerekamo kaj bo za kosilo, ker bi vsak rad jedel nekaj drugega. Spotikamo se drug ob drugega in trpimo. Zavidamo ljudem, ki živijo v hiši in komaj čakamo, da se ponovno večino dneva ne vidimo, ker je čisto dovolj če se vidimo tako kot ponavadi samo ob večerih.

KAKO LAHKO STARŠI TO SITUACIJO VZAMEJO KOT PRILOŽNOST?

  • Otroci potrebujejo starše in želijo vedeti, da jim nekaj pomenijo. Povejte jim to.

  • Starši vzemite si čas za pogovor z njimi, zanimajte se za njihovo življenje, šolo, prijatelje, strahove, pričakovanja, načrte za prihodnost, itd.

  • Ozavestite svoje lastno doživljanje in svet čustvovanja, ki je tako pogosto pahnjen na stran v vsakdanjem življenju.

  • To je lahko čas za partnerski odnos. Kje sva midva kot zakonca, partnerja? Sva si blizu, ali še znava najti to, kar nama je skupno? Znava skupaj preživljati čas, ali si greva na živce, in tako drug pri drugemu najdeva samo napake?

  • Kje sva midva kot starša? Kako nama gre, zmoreva najti čas za pogovor o tem, kaj želiva otrokom dati?

  • Čas za zavestne odnose in zavestnega starševstva, ki se zaveda, da je lahko svojim otrokom najbolj uporaben, če dela na sebi. Ozavešča stare družinske vzorce, ki nato močno oblikujejo pogled starša na lastnega otroka. Neozaveščena čustva bivajo med nami in nam lahko sporočajo; nisi ok, nisi vreden, in tako pogosto živimo tja v en dan. Čustva iz preteklosti močno obarvajo naš pogled o sebi, o lastnem odnosu s partnerjem, prijatelji, itd. #strah #velikasprememba #izziv #priložnost #odnosi #ozaveščanje #skrbzamentalnozdravje #spoznavanjesebe #psihoterapija #osebnarast

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page