top of page

KAKO LAHKO OTROK PREBUDI STARŠA?


Jessica je bila odlična študentka in idealna hči dokler ni bila stara 14 let. Nato se je vse spremenilo. V času dveh let je Jessica postala mamina najhujša nočna mora. Začela je lagati, krasti, ponočevati in kaditi. Postala je nesramna, upirajoča in celo nasilna.

Njena mama je ob svoji hčeri, ki je postala popolno nasprotje prejšnje pridne hčere, postala tesnobna in nervozna.

Hčerino vedenje je v materi prebujalo njena lastna občutja, katera sama ni zmogla nadzirati in je tako svojo lastno nemoč in jezo prenesla na svojo hčer.

Na njo je kričala, jo zmerjala in ji pripisovala besede, ki jih noben otrok nikoli ne bi smel slišati.

Mama Anya je vedela, da hčerino vedenje ni moglo v njej priklicati take jeze, kot jo je čutila. Toda sama ni zmogla nadzirati svojih občutij še manj pa razumeti, od kod prihajajo.

Počutila se je nemočno, nekompetentno, da ni dovolj dobra mama. Tako svoji hčeri ni zmogla dati tega, kar je Jessica od nje potrebovala.

Medtem se je Jessica zaupala šolskemu svetovalcu, da se reže - samopoškoduje. Ko je mama zvedela o tem, je spredvidela, da njena hčer zelo trpi in se obrnila na psihoterapevtko, v tem primeru Dr. Dhefali.

Anya pove terapevtki, da se ji ponavljajo stvari iz preteklosti in da se počuti, kot bi bila ponovno stara 6 let. Ko moja hči kriči name, sem se počutila točno tako kot takrat, ko je moja mama kričala name. Ko zaloputne z vrati in me odreže od njenega sveta, se počutim kaznovana, kot da sem naredila nekaj narobe.

Razlika tukaj je, da jaz pri svojih starših nisem mogla nikoli protestirat, kričati in se sedaj ob svoji hčeri ne morem ustaviti.

Vsakič, ko se ob hčeri počutim tako, kot sem se počutila ob starših, imam občutek, da se svet okoli mene sesuva in tako izgubim svojo razsodnost.

Način, da lahko dostopamo do nezavednega je, da ponoven obisk preteklosti, predvsem družinskih odnosov z mamo in očetom. (Odlomek iz Ozaveščen starš, Dr. Shefali)


Za spremembo je potreben čas, vztrajanje in odločitev narediti stvari drugače.

Prvi korak je najtežji in zahteva od nas največ poguma.

Za vključitev v proces TERAPIJE kliknite na obarvano povezavo.

​Za več informacij ali vključitev na izobraževanje Zavestnega starševstva kliknite na https://www.psihoterapijatasa.com/challenges povezavo.

Primerno je za vse tiste, ki si želite postati ozaveščeni in se želite izobraževati v lastnem ritmu.


Za sledenje novicam in dogodkom pa se prijavite na spletnem obrazcu Psihoterapija Taša.

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page