top of page

Skrb za mentalno zdravje


Ali je iskanje pomoči v stiski nekaj nenavadnega, česar bi se sramovali?

Življenje te velikokrat postavi pred izzive, na katere v tistem trenutku preprosto ne najdeš prave rešitve ali odziva. V mislih imam predvsem čustvene stiske, trajajoče stresno stanje, nezmožnost razreševanja konfliktnih situacij znotraj in zunaj družine.

Kako najti izhod/rešitev iz teh neprijetnih, težkih in na trenutke zelo mučnih stanj ?

Če nam v sodobnem avtomobilu zagorijo signalne lučke in motor ne »vžge« vemo, da moramo poiskati strokovno pomoč – avtomehanika.

Če pa nam »zagorijo lučke« in ne obvladujemo okoliščine in dogodke (stisko), prav tako potrebujemo strokovno pomoč – psihiatra oziroma psihoterapevta.

Ali smo pripravljeni poiskati tovrstno pomoč? Ali smo pripravljeni prevladati občutek sramu, zaznamovanosti (stigme) , ki nam ga poraja misel o namišljenem mnenju »dobrohotnega okolja« in predvsem, našega ega?

Tako kot avto, ki ne vžge še ni za odpad, tudi mi nismo.

Psihoterapijaoziroma psihoterapevtje tista pravšnja pomoč, ki nam pomaga zazreti se v našo duševnost, v drobovje naših stisk in nam pomaga razumeti paralizirajoče mehanizme, ki nastopijo , ko se znajdemo v težko obvladljivih situacijah. S potrpežljivim, sočutnim in razumevajočim pristopom zaznava in nam pomaga spoznati in ozavestiti prepleten mehanizem soodvisnost med vzgojo, čustvi, in lastne umeščenosti v čas in prostor, ki skupaj oblikujejo našo »osebno izkaznico«. Preko le-te nas okolje prepoznava in razvršča v raznorazne predalčke po velikokrat dvomljivih merilih.

Slika prikazuje, kako lahko osebna rast posameznika prestraši ostale družinske člane in tako posameznika vlečejo nazaj v stare utečene vzorce.

Spoznati vzgojne vzorce in dodobra potlačena čustva (pomen opozorilnih lučk pri avtu), ozavestiti vpliv in posledice le-teh na naše misli in vsakdanja dejanja (servisna opravila na avtomobilu), razumeti nova spoznanja o sebi ter v tej luči sedanja in pretekla dejanja (uglasitev krmilne elektronike v avtu), vztrajno, dosledno in z veliko mero potrpežljivosti uporabljatina novo pridobljena spoznanja ( previdna vožnja v avtomobilu z upoštevanjem cestno-prometnih predpisov).

(Izkušnja udeleženca procesa terapije)

VABLJENI NA:

SKLOP DELAVNIC – Stik s telesom

Delavnica vas bo s tehnikami igralne terapije popeljala v svet telesnih senzacij in občutij. Z osebno izkušnjo bote spoznali, kaj pomeni biti pozoren na svoje telo in kaj nam telo preko celega dne sporoča. Zakaj je pozornost na telo dobra za nas in kako lahko to uporabimo v vsakdanjem življenju.

Telo ne laže, pove nam, kdaj je vsega dovolj. Na tak način nas poskuša usmeriti k spremembi v naših življenjih. Bodimo pozorni nanj, da lahko uvedemo spremembo, preden telo zboli oziroma preden pride do popolne telesne izčrpnosti.

Spoznavanje sebe nam da vpogled v druge, s tem pa možnost grajenja boljših odnosov.

KDAJ: torek:11.2.2020 OB 18:30 DO 20:00

KJE: Sežana, Mirka Pirca 4 (nasproti Kosovelove knjižnice)

ZA KOGA JE PRIMERNO:za vse tiste, ki bi radi bolj spoznali sebe in jezik svojega telesa in tako poskrbeli za mentalno zdravje.

CENA: 30€ na srečanje, na osebo.

OBVEZNE PRIJAVE: na mail: tukajsem.zate@gmail.com

Število mest je omejeno zaradi praktične izvedbe delavnic.

Gre za sklop delavnic, 12 srečanj. Posameznik se z prijavo na sklop delavnic zaveže k redenemu obiskovanju.

Prijazno vabljeni!

mag. ZDŠ, Taša Cucek

Vprašanja lahko pošljete na email: tukajsem.zate@gmail.com, ali pa preko spletne strani www.psihoterapijatasa.com. Odgovori ali pa tema bo obravnava v naslednjem članku. Oseba bo ostala anonimna.

Želim vam vse dobro in obilo pristnih trenutkov preživetih v družbi ljudi, ki vam veliko pomenijo.

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page