top of page

Komunikacija - Se znamo pogovoriti o tem, kar čutimo?


Kaj pravzaprav pomeni imeti dobro komunikacijo v zakonskem ali partnerskem odnosu? Na prvi pogled se nam to zdi sila enostavno. Nekdo nekaj pove, nato drugi odgovori…ko pride do spora pa se lahko kaj kmalu zatakne. Še posebej takrat ko smo zelo prepričani v svoj prav, sogovornika/ partnerja ne slišimo kaj nam želi povedati. Tako se naš zakonec/ partner lahko počuti preslišan, neslišan, neljubljen in nesprejet… V odnosih pride večkrat do nestrinjanj in potrebno je iskati kompromise. Včasih zelo veliko povemo tudi s tišino, ki je redko samo tišina…

Tišina je polna naših neizgovorjenih misli, ki so neslišne drugim…takrat šepetamo sami sebi: »seveda te pogrešam« in »ja imam te rad/a«. Med konfliktom pa tega ne povemo, saj smo bolj osredotočeni na to, da zmagamo v besednem boju in da imamo zadnjo besedo. Pa je to res zmaga? Čez čas lahko spoznamo, da si v resnici želimo, da bi nas partner v polnosti slišal, da bi mu lahko izrazili svoja čustva, potrebe in želje. Terapevt Drago Jerebic priporoča, da sledimo naslednjim napotkom za dobro in kvalitetno komunikacijo v odnosih. V pogovoru s partnerjem bi se morali pogovarjati ljubeznivo, odprto, morali bi ovrednotiti kaj nam partner želi povedati in nato izraziti kaj čutimo in mislimo tudi mi sami. Za lažje sledenje le-temu si moramo zapomniti naslednje kratice, ki sestavljajo besedo LOVE.

Love – ljubeznivo Open – odprto Validate – ovrednotiti Express – izraziti

Formula za naklonjen odnos je, ko v komunikaciji uporabimo poleg LOVE tudi 3x S!

Soft – blago Slow – počasi Simple – enostavno, preprosto

Poskušajmo v pogovoru slediti temu, da govorimo počasi, blago in enostavno. Zelo pomembno je tudi to, da izrazimo in govorimo o tem kaj čutimo. Npr. ko se vedno znova mož in žena kregata zakaj so njegove nogavice na tleh v kopalnici ali pa niso bile odnesene smeti. Zakaj pravzaprav gre pri tem konfliktu? Imajo nogavice oziroma smeti res tako velik pomen, kot jim pripisujemo? Kaj je tisto, kar nas res teži in nam povzroča slabo voljo? Pogosto so to le sprožilci čustev, ki smo jih potlačili v preteklosti in se z njimi nismo hoteli ukvarjati. Preko njih pa kličemo v odnosu po sprejetosti, slišanosti, ljubljenosti in tem, da bi nas nekdo sprejel in se za nas zanimal. Ljudje smo odnosna bitja, ki se učimo preko izkušenj v odnosih. Zato bodimo v odnosih zavestno v tem trenutku zdaj. Vzemimo si čas zase in za ljudi, ki jih imamo radi.

Pozorno poslušajte kaj vam želijo povedati in ne »šparajte« z besedami kot so, rad/a te ima, pogrešam te, ljubim te! Te besede nosijo zdravilno moč, če so izrečene ljubeče in pristno.

Želim vam obilo prijetne komunikacije. Vse dobro.

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page