top of page

8 NAČINOV KAKO REČI NE, BREZ OBČUTKA KRIVDE


Mogoče ste že slišali, da je reči nekomu ne, to, da rečemo samemu sebi ja. Reči ja svojim čustvenim potrebam, svojim željam, sanjam in celo svoji varnosti. Poznati to prakso oz imeti vedenje o skrbi zase je pametno in dobro, nekaj čisto drugega pa je to dejansko uporabiti v svojem življenju. Ko imaš »bolezen« ugajanja drugim, strah pred tem, da bi druge razočarali, da bi nas videli kot nesramne in sebične, je lahko skrb zase in postavljanje mej nekaj, kar nas straši oz celo obremeni. Zdi se nam težko in nedosegljivo.

Na srečo ni potrebno biti ali se počutiti nesramen, da bi lahko zavrnili prošnjo ali pa povabilo. Če se vam pogosto dogaja, da prevzemate nase odgovornosti drugih in se zavežete oz pristanete na stvari, ki jih drugi od vas pričakujejo in vam vaš notranji glas sporoča, da tega nočete, bi bilo dobro, da uprabite katero od teh strategij.

Postavljanje mej ne pomeni ,da ste slaba oseba. Še vedno ste lahko dobri, prijazni in istočasno poskrbite zase s tem, da se zaščitite. Niste namreč dolžni biti vedno na razpolago drugim na račun svojega notranjega miru in s tem duševnega zdravja. Dolžni ste v prvi vrsti poskrbeti zase, da boste sploh lahko na zdrav način na voljo drugim.

1. Ne pozabite, reči »ne« lahko reši vaše odnose

Bojimo se, da bomo prizadeli druge, s tem, ko bomo rekli ne. Se sliši znano? Mogoče se res zdi, da če drugemu ne rečemo ne, s tem pazimo na njegova čustva, toda ko pogosto rečemo ja, ko se »ne« čuti prav, lahko to vodi k zameri na dolgi rok. Zamere pa lahko uničijo odnose.

Ko ljudje počnejo nekaj, kar mi ne vdimo kot dobro in ne rečemo nič glede tega, se to v nas nabira, pravi zakonska in družinska terapevtka Shadeen Francis.

2. Uporabite prispodobo z maskami na letalu

Ko ste na letalu, dobite na začetku leta navodila , da v primeru nevarnosti najprej masko namestite sebi, šele na to pomagate drugim, svojemu otroku. To navodilo velja tudi za skrb zase. Ne morete pomagati, podpreti ali ostati prisotni z drugimi v polnosti, če je vaša čustvena shramba prazna.

Meje niso zavrnitev druge osebe ampak sočutno dejanje postavljanja zase. Je bolj prijazno do vaših odnosov, zvez, če spoštujete svoje omejtive, želje in potrebe.

3. Najdite izbiro s katero boste vi zadovoljni

Ko nekaj zavrnemo, ne pomeni, da je konec pogovora oz da to izključuje stvari za katere pa smo »za« v tistem odnosu. Z ponudbo druge možnosti, nečesa kar bi vam ustrezalo, lahko zaščitite svoje potrebe in želje, brez zavrnitve druge osebe.

Npr. če vas nekdo povabi na zabavo in imate socialno tesnobo, vam to povabilo ne bo prijetno. Toda lahko rečete: »Ne bo mi uspelo priti na zabavo, ampak bi te rad/a videl/a en drug dan. Kako se ti zdi kosilo naslednji teden?«

4. Zlažite se, če to pripomore k vaši varnosti

Iskrenost je pogoj dobrih odnosov, toda včasih, ko gre za našo varnost, se tega ni dobro držati oz. nam lahko škodi.

Če ob nekom čutite čudne občutke in strah je dobro, da zaupate svojemu notranjemu vodstvu. Intuicija je vedno pravilna. Je vedno odziv na nekaj in ima vedno našo varnost, naše dobro na prvem mestu.

5. Splanirajte čas zase

Planiranje časa zase, za lastne potrebe in želje, je bolj verjetno tudi, da bomo to izpeljali, se tega držali. Splaniran termin za svoje potrebe omogoči, da nas ne tako hitro zanese, da bi tisti čas namenili za nekoga drugega.

Seveda pa je pomembno, da se za to odločimo, da nam to nekaj pomeni. Skrb zase ni nekaj samoumevnega in na začetku bo trdo delo, dokler nam to ne pride v navado oz. postane del vsakodnevne rutine.

Manj stresa doživljamo reči »ne« ko imamo nekaj že splanirano, kot pa takrat ko nimamo ničesar.

Tudi če je, samo polurni sprehod, dve uri branja časopisa/knjige ali pitje kave, če si boste to splanirali, označili na koledarju, planerju bo lažje reči ne.

6. Uporabite jasne »jaz« stavke

Osredotočanje na lastne potrebe in občutja, ko rečete ne nekomu, pomaga zmanjšati občutek nesramnosti. Jasni in direktni stavki, ki izražajo vaše potrebe pri tem pripomorejo.

Raje kot, da rečete: »Ne, nočem iti s teboj, ker vedno potrebuješ toliko časa, da se pripraviš in te moram vedno čakati.«

Recite raje: »Vedno sem tako nestrpna in mi je neprijetno, ko greva na nekatere dogodke, zato bi raje, da greva nekam drugam.«

7. Premislite o situaciji, če bi bila nasprotna

Npr. Dajmo reči, da si ne želite iti na zabavo, ker je to edini dan, ko ste prosti v tem tednu in res potrebujete več spanja. Sedaj pa si predstavljajte, da vi organizirate to zabavo. Povabili ste prijatelja, ki je prišel na vašo zabavo. Nakar ugotovite, da je tja prišla nemirna in utrujena le zato, ker je želela vam ugoditi, da ne boste zamirili. Mogoče boste hvaležni za njen trud, toda skrbi vas za njeno dobro počutje in ne želite, da bi šla preko telesa, samo da bi vam ustregla.

8. Močnejši ne-ji, povabijo močnejše strinjanje

Vsakič, ko rečete »ne« nekomu ali priložnosti, neizpodbitno rečete »ja« nečemu/ nekomu drugemu. Nihče ne more biti na dveh mestih hkrati ali narediti vsega ob istem času. Pogosteje kot boste to počeli, bolj naravno vam bo to postalo. Skrb zase bo postala avtomatska.

Povzeto po: August Mclaughlin (2019, 3. April) 8 Ways to Say No Without Feeling Mean.


Za spremembo je potreben čas, vztrajanje in odločitev narediti stvari drugače.

Prvi korak je najtežji in zahteva od nas največ poguma.

Za vključitev v proces TERAPIJE kliknite na obarvano povezavo.

Za sledenje novicam in dogodkom pa se prijavite na spletnem obrazcu Psihoterapija Taša.

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page