top of page

Kaj je igralna terapija in kako lahko pomaga?

Mogoče ste že slišali za igralno terapijo, mogoče tudi še ne? Če ste že super, drugače pa si preberite tukaj kaj bi to lahko bilo.

Vse bolj se zavedamo, da je družina sistem in da so tako vsi družinski člani vpleteni v družinsko vzdušje. To pomeni, da če sta zakonca v stalnih konfliktih, se to pokaže tudi pri ostalih družinskih članih, še posebej pri otrocih, ki so šibkejši člen, saj so od staršev odvisni.

Takrat je dobro preveriti, kaj se dogaja in kako to doživljajo otroci.

Kot starši morate biti stalno na preži, kaj se dogaja z vašim otrokom. Nujno je zavedanje, da se vaše psihofizično stanje odraža tudi na vaših otrocih.

Tega ne omenjamo zato, ker bi želeli iskati krivca in vas tako očrniti. O tem govorimo, zato, da bi to ozavestili in tako zaščitili tako sebe kot vaše otroke.

Gre za boljše in kvalitetnejše življenje s tem, ko se zavedamo kaj se dogaja s čustvenim doživljanjem v vaši družini in kako se to odraža na vas vseh.

Z razmejevanjem in postavljanjem mej, lahko zaščitite otroški podsistem in vas same. S tem pa poskrbite, da vaši otroci zmorejo prepoznat svoja lastna čustenja, o njih spregovorijo in skupaj z vami z njimi nekaj naredijo.

Otrokom je igra nekaj osnovnega in bistvenega in preko nje se izražajo. Z igralno terapijo na svoj način izrazijo in spregovorijo o lastnih čutenjih. To naredijo nezavedno, saj se pri igri lahko sprostijo in so avtomatski, ker jim je igra poznana, je njihov svet. Na tak način lahko pridemo do otrokovega doživljanja in se o tem začnemo pogovarjat.

Dobro je vedeti, da smo odrasli in otroci različni in da je potrebno samo najti jezik, s katerim otroci lahko spregovorijo.

Dovolimo jim biti to kar so in jim pomagati, ko so v stiski na njihov način.

  1. Kako naj začnem drugače vzgajati?

“ko se starši počutite nemočni in ne veste več kako biti otroku v oporo…!?

Kako se podati na to pot? Se splača začeti nekaj na novo?

Kako se podati na pot odkrivanja svoje lastne vzgoje in odnosa do svojih otrok? Do zavedanja prispemo, ko se pričnemo spraševati, ali v svojem odnosu in ravnanju do svojih otrok delujemo v duhu zavestnega starša, in v dobrobit otroka?

Če ugotovimo, da naši načini vzgoje ne delujejo, je smotrno premisliti, kaj bi se dalo spremeniti, kako k vzgoji pristopiti drugače.

Najprej je dobro ozavestiti načine pri vaši vzgoji, kateri ne delujejo oziroma pri katerih opazite, da vas pustijo nemočne...

Pristopate k vzgoji avtomatično? To pomeni, da otroke vzgajate spontano in se o tem ne sprašujete, zakaj naredite tako in ne drugače?

Je vzgoja nekaj, kar se prenaša iz generacije v generacijo? Ste se kdaj zasačili in pomislili, da ste nekaj naredili ali rekli tako kot je nekoč vaša mama ali pa vaš oče vam? Je to prebudilo mogoče spomin iz otroštva, najstništva, ko ste si obljubili, da ne boste nikoli taki kot je bila vaša mama/oče...

Najprej se morate zavedati...

Na kakšen našin vzgajate, ali se prenašajo stari vzorci, kako pristopate k vzgoji.

zavestno starševstvo vam bo osvetlilo predvsem vašo vzgojo, ki ste je bili deležni in kako se počutite vi ob tem ko pomislite na vaše starše…

Mogoče se boste vprašali, zavedati se česa? Kaj sploh pomeni zavedati se in kako bi lahko ta beseda imela vlogo pri vzgoji. Na prvi pogled se lahko zdi, da vzgoja enostavno je in nima smisla zgubljati besed kakšna oz se o tem začeti spraševati.

Če še niste, a želite postati zavesten starš in vzgoji svojih otrok posvečati več pozornosti, potem se vprašajte:

  • Na kakšen način komuniciram s svojimi otroki?

Kakšne BESEDE, ENERGIJO in TON uporabljam, ko se z njimi pogovarjam?

Ko se pogovarjate s svojim otrokom, kontrolirate svojega otroka ali se z njim poskušate povezati, ga razumeti, se zanimati za njegova doživljanja?

Izziv za starše:

Zapišite si vaš pristop k otroku, kakšne besede uporabljate in se opazujte. Stare vzorce moramo najprej ozavestiti, jih prepoznati, da jih lahko nato začnemo spreminjati.

Napovednik:

Jeseni se bo pričela nova skupina "Zavestnega starševstva", potekala pa bo tudi nadaljevalna skupina.

Starš se tako uči:

  • prepoznavati čutenja in jih regulirati,

  • na starševstvo pogledali z drugega zornega kota, kjer je poskrbljeno tako za starše kot za otroke,

  • na konkretnih primerih prepoznati stare vzorce in zavestno starševstvo. Min. 6 udeležencev. Prijave na: tukajsem.zate@gmail.com

“Starš lahko največ naredi za svoje otroke s tem, ko začne vzgajat sam sebe!” Taša Cucek

Vprašanja lahko pošljete na email: tukajsem.zate@gmail.com ali pa preko spletne strani www.psihoterapijatasa.com

Želim vam vse dobro.

​Za več informacij ali vključitev na izobraževanje Zavestnega starševstva kliknite na https://www.psihoterapijatasa.com/challenges povezavo.

Primerno je za vse tiste, ki si želite postati ozaveščeni in se želite izobraževati v lastnem ritmu.

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page