top of page

Nasilje nad otroki


Nasilje nad otroki – trajne spremembe v delovanju otrokovih možganov

“V raziskavi Zveze prijateljev mladine Slovenije iz leta 2005, pa je kar tri četrtine staršev menilo, da je blažje telesno kaznovanje otrok vzgojno upravičeno.

Zatiskanje oči in pilatovsko umivanje rok, češ da pri nas z otroki ravnamo “lepo”, torej ne drži. Tudi otroci v Sloveniji so žrtve nasilja, ki se večinoma dogaja znotraj družine, za štirimi stenami. Večinoma gre za discipliniranje, ki pa je lahko tudi telesno, kruto in ponižujoče kaznovanje.” (Bergant, revija ISIS, 2016)

Pomembno je vedeti, da nasilje tako fizično, čustveno in besedno, pusti posledice na delovanju otrokovih možganov. To lahko privede do prilagoditvenih motenj in vedenjskih težav. To se lahko kaže tako, da se otrok ne zmore oddaljiti od svojih staršev in prosto raziskovati svet. Na zunaj otrok deluje neprilagojeno oz nefunkcionalno. (pov, Revija ISIS, 2016)

Nasilje v vseh oblikah, kaže na starševsko nemoč in je nesprejemljivo. Povzroči samo to, da se krog nasilja nadaljuje, saj ga na tak način prenašate na mlajše generacije.

Otroci se v podrejenem odnosu in tako odvisni od odrasle osebe. Starš ima moč nad otrokom. Le odrasla oseba ima priložnost izbrati, kako se bo odzvala v taki situaciji.

Odgovorno in spoštljivo do sebe in otroka ali pa nespoštljivo in ponižujoče.

S tepežem se otrok nauči, da je nasilje v določenih primerih dopustno in sprejemljivo. Nima pa informacije kdaj je to dovoljeno in kdaj ni. Oz. zakaj je dopustno, če to naredi starš in zakaj ni sprejemljivo, če to naredi on (otrok) svojim sorojencem ali prijateljem? Dobiva namreč dvojne signale.

Vzemite si čas in pokažite otrokom, da se lahko pri vzgoji uporabi druge načine, ki so spoštljivi tako do vas staršev, kot seveda tudi do vaših otrok.

Več o zavestnem starševstvu in o tem kako kot starš odreagirati drugače, lahko preberete na spodnji povezavi.

https://www.psihoterapijatasa.com/blank-1

Vključite se lahko v skupino "Zavestnega starševstva"! Ne čakajte, da bo prepozno. Prijavite se na tukajsem.zate@gmail.com.

Otroci vam bodo hvaležni.

Vse dobro.

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page