top of page

SKOK ČEZ PLOT



“PREVARE”

Koga v resnici varamo, ko skočimo čez plot?

Varati – ko slišimo o tem govoriti druge ljudi, smo pogosto prepričani, da mi tega ne bi trpeli in bi temu takoj naredili konec. Težko razumemo in smo sočutni do tega, ki je bil prevaran še manj pa nam je jasno zakaj ta oseba vztraja v takem odnosu…

Še nadalje imamo občutek, da si ta oseba zasluži, da se mu to dogaja, ker to dopušča…

Pa je res tako enostavno in enoznačno?


Koga v resnici varamo, ko skočimo čez plot? Na prvi pogled bi z gotovostjo rekli, da oseba vara drugega, torej partnerja. Zdi se smiselno in logično, toda če pogledamo malo dlje, a ne v resnici ta oseba prevara samega sebe… Sama sebi odvzame dostojanstvo, vrednost, spoštovanje in v drugega projeciira sram, nespoštovanje, občutek manjvrednosti.


Kaj pomeni spoštovanje do samega sebe se naučimo doma, v otroštvu. Z opazovanjem naših staršev. A se spoštujejo, a se znajo zaščititi, biti ranljivi?

Varanje je klic na pomoč, ko je človek v stiski in se poniža, razvrednosti v upanju, da bo nekdo opazil, postavil meje in ga razumel. Nezavedno skuša razrešiti stisko in svojo slabo samopodobo na način, ki je rušilen tako za zvezo kot tudi za sprejemanje samega sebe.

Kdor vara je odgovoren za svoja dejanja, nič in nihče ne more nič storiti, kar bi ga opralo njegove odgovornosti.

Verjetno ste slišali koga reči, da je npr. Žena nekaj naredila, rekla in je zato on to naredil.

Če bi bila žena/ mož drugačen se to ne bi zgodilo in obratno…


In tako prevarana oseba pogosto celo prevzame krivdo in si očita, kaj vse bi lahko naredila drugače. Pomembna je odločitev, da se bomo za odnos trudili in da smo pripravljeni iti čez težave, ki se v odnosu pojavijo.


Za boljše razumevanje si lahko pomagamo s to primerjavo. Vsaj 10.000 ur dela je potrebno, da smo na tistem kar delamo uspešni (igranju inštrumetna, učenju jezika, itd.) Pri odnosih ni nič drugače. Ste pripravljeni vložiti v vaš odnos - zakon 10.000 ur? Je vaš odnos tega vreden?

Verjemite, da se trud splača…po trdem delu, bo odnos začel delati za vas, nanj se boste lahko naslonili, saj bodo okvirji trdno postavljeni. To ne pomeni, da ne bo več nobenih težav, seveda bodo, le vaš odnos bo bolj fleksibilen in tako se boste s tem lažje spoprijeli.


Veliko moči vam želim in trdne vere, da se trud za odnos splača!


VPRAŠANJA IN ODGOVORI

1. So otroci res lahko zlobni oziroma staršem zanalašč nagajajo?

Starševska nemoč se večkrat kaže v stavkih, ki vso odgovornost prenesejo na otroke…še huje je ko se starši odpovejo starševstvu… “naj ga kar ulica navadi, kaj pomeni življenje… Pa je res pametno, da damo ulici več kredita kot pa sami sebi?

Starš je starš takrat, ko lahko da sebe na stran in da na prvo mesto otroka. Vedenje je pokazatelj njegove stiske, na tak način sporoča, da potrebuje pomoč.

Pomembno je storiti en korak dalje in pogledati kaj bi to vedenje lahko sporočalo. Naloga starša je, da to ozavesti in se osredotoči na čustva pri otroku. Jih sprejeme, predela pri sebi in jih nato v primerni obliki vrne nazaj otroku. Šele takrat lahko k težavi prisopi z razumom, ko bosta oba tako otrok kot starš umirjena in se bosta počutila razumljena v svojem doživljanju.

2. Zakaj me napake zakonca/partnerja tako motijo ?

Pogosto se zgodi, da se ne moremo sprijazniti z napakami našega partnerja, ki so se seveda kot moteče pokazale šele kasneje… V zaljubljenosti eden v drugem vidimo le najboljše, je družbeno sprejeta norost… Lahko bi rekli, da gledamo skozi rožnata očala…

Kasneje pa se zgodi, da nas stvari začnejo motit, sprašujemo se kako smo sploh izbrali tega partnerja, mogoče celo doživljamo, da drug drugega ne poznamo.

Če se takrat soočimo s čustvi katere doživljamo, nam to omgoča najprej osebno rast nato pa še poglobitev odnosa. V partnerstvu se nam prebujajo naše ranljivosti in bolečine iz otroštev. Ozaveščanje le tega nam omogoči, da gremo lahko naprej. Zavedanje svoje preteklosti nam omogoča, da se lahko od nje poslovimo in svobodno zaživimo partnerski odnos.

Napovednik:

ü Sklop delavnic – Stik s telesom

Kje: Sežana, ulica tankovske brigade 9

Kdaj: 17.1.2018

Obvezne prijave na tukajsem.zate@gmail.com.

Max. število udeležencev 6.


Interaktivno predavanje: Družina, moja popotnica za življenje.

Kdaj: 25.1.2018 ob 18h

Kje: Kosovelova knjižnica Sežana

Brezplačno.


Vprašanja lahko pošljete na email: tukajsem.zate@gmail.com, ali pa preko spletne strani www.psihoterapijatasa.com. Odgovori ali pa tema bo obravnava v naslednjem članku. Oseba bo ostala anonimna.

Vse dobro.

Mag. Taša Cucek


SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page