top of page

RAZVOJ MOŽGANOV IN POMEMBNOST INTEGRACIJE

Kako poskrbeti za vzajemno delovanje desne in leve hemisfere? Kako otroku dovoliti, da sprocesira čustva in mu pri tem pomagati?

O telesnih potrebah smo seznanjeni in zanje znamo poskrbeti. Starš ve kaj narediti ko ima otrok vročino, zna poskrbeti za ureznino in to tudi razkužiti, toda zelo malo staršev ve o razvoju možganov in kako lahko pri tem otroku pomagajo.

Za lažje razumevanje vam navajam zgodbo z naslovom: “Eea woo woo”.

Nekega dne je Marina prejela klic v službi, v katerem je izvedela, da sta njen dvoletni sin in varuška imela prometno nesrečo. Sin Marko je bil vredu, varuška pa je bila odpeljana v bolnišnico. Marina je zdrvela na kraj nesreče, kjer je izvedela, da je varuška med vožnjo doživela epileptični napad. Svojega sina je našla v rokah gasilca, ki je neuspešno poskušal umiriti fantka. Pomiril se je šele v maminem objemu, medtem ko ga je tolažila. Takoj je ko je otrok nehal jokati je začel pripovedovati zgodbo. Uporabljal je svoj jezik dvoletnega otroka, katerega sta poznali le njegova mama in varuška. Marko je ves čas ponavljal “Eea, woo woo”. Eea je v njegovih očeh pomenilo Sofia, tako je bilo ime njegovi varuški. Woo woo pa je bila njegova verzija siren na gasilskem vozilu oz. reševalnem vozilu, ki je varuško odpeljalo v bolnišnico. Varuška je bila odpeljana proč, otrok je to doživel kot izgubo.

V taki situaciji bi mnogi od nas najprej poskrbeli, da sta tako otrok kot varuška na varnem, nato pa nemudoma spremenili temo oz poskušali otroka zamotiti z drugo situacijo. Kot npr. “gremo na sladoled”. V naslednjih dneh pa bi se mnogi starši poskušali izognili pogovoru o nesreči, da ne bi otroka vznemirili.

S tem, ko bi poskušali otroka preusmeriti k “gremo na sladoled”, bi povečali otrokovo zmedo glede tega, kaj se je zgodilo in zakaj. Otrok še vedno doživlja polno strašljivih čustev, a mu ni dovoljeno oz pomagano, kako naj se s tem sooči na učinkovit način.

Marina je na srečo obiskovala tečaj o vzgoji in otrokovih možganih in je tako lahko v tem primeru uporabila naučeno strategijo. Čez noč in naslednje dni je Marku pomagala pripovedovati dogodek znova in znova. Vsakič, ko je Marko o tem želel govoriti je pogovor spodbudila in pri njem sodelovala.

Mama je rekla: “Ja, bil si v nesreči s Sofijo, kaj ne?” Sin: Marko je iztegnil roke in pokazal kako je izgledal Sofijin napad. Mama je nadaljevala: “Ja Sofia je imela napad in se je začela tresti in avto se je zaletel, kaj ne?” Sin je nato spregovoril: “eea, woo woo”, Mama je odgovorila: “Tako je. Prišli so reševalci in odpeljali Sofijo k zdravniku. Sedaj se počuti boljše. Se spomniš, ko sva jo včeraj obiskala? Sedaj ji gre veliko bolje, kaj ne?”.

S tem ko je mama dovolila, da je Marko ponavljal zgodbo, mu je pomagala razumeti kaj se je zgodilo. Tako se je lahko soočil z čustvi, ki jih je doživljal. Z zavedanjem pomembnosti pomagati otrokovim možganom sprocesirati strašljivo situacijo, mu je pomagala povedati in ponavljati dogodke, da je lahko sprocesiral strah. Tako je lahko nadaljeval s svojimi vsakodnevnimi rutinami na zdrav in uravnotežen način.

V naslednjih dneh je otrok redkeje čutil potrebo po pripovedavoanju zgodbe, vse dokler ni ta zgodba postala le ena izmed njeegovih življenjskih izkušenj. (povzeto po, The whole brain child, 2011)

Tak način odreagiranja na dogodek imenujemo integracija.

Napovednik:

Sklop delavnic – Stik s telesom

Kje: Sežana, ulica tankovske brigade 9

Kdaj: 17.1.2018

Obvezne prijave na tukajsem.zate@gmail.com.

Max. število udeležencev 6.

Igralna terapija za otroke, ki so v stiski. Stisko lahko kažejo z agresivnim vedenjem, slabimi ocenami, ponovnim lulanjem v posteljo, prepiri med sorojenci, itd. Pomagajmo jim izraziti svoja čustva z pomočjo igralne terapije.

Starši se lahko vključite v skupino "zavestno starševstvo", kjer se pogovarjamo o temah starševstva in o tem, kako pomagati otrokom in sebi za boljše odnose. Še vedno je možno, da se priključite.

Vljudno vabljeni!

Vprašanja lahko pošljete na email: tukajsem.zate@gmail.com, ali pa preko spletne strani www.psihoterapijatasa.com. Odgovori ali pa tema bo obravnava v naslednjem članku. Oseba bo ostala anonimna.

Želim vam vse dobro in obilo pristnih trenutkov preživetih v družbi ljudi, ki vam veliko pomenijo.

Mag Taša Cucek

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page