top of page

SKRB ZA MENTALNO ZDRAVJE kot vrednota v življenju posameznika


PSIHOTERAPIJA - SMO VEČ KOT SAMO TELO


Šele zadnjih 10 let se govori o skrbi za mentalno zdravje in kaj to pomeni v življenju posameznika.


Še vedno je prisotna stigma, če človek pove, da hodi k strokovnjaku za duševno zdravje. Večinoma hitro pomislimo, da je s tem človekom nekaj hudo narobe.

Pa je res tako? Je človek, ki potrebuje pogovor o svojem doživljanju res nor? A je res bolje trpeti v sebi, čutiti dušečo osamljenost, žalost in obup. Biti zgleden član družbe, ki vse prenese v tišini?

Je res vredno, da izgubljamo mlade, ki bežijo v droge in trenutke omame ali pa v samomore?

A nismo kot družba odgovorni mlajše generacije naučiti, kako poskrbeti za dušo in jim pokazati, da niso sami.

Kako malo je v resinci pomembno, da poskrbimo za čustveno dimenzijo.

Sposobnost poslušanja sočloveka, ki je v stiski, biti tam za nekoga, se zanimati zanj in mu pokazati, da nam je mar.


Se ustaviti za trenutek in se posvetiti odnosu.

Zdi se nam, da duševno zdravje lahko počaka in tako pogosto stvari odmislimo, potlačimo in se z njimi ne ukvarjamo. Prepričani smo celo, da če se s tem ne ukvarjamo, da tega ni več. Vse dokler ne pride do kolapsa, bolezni, itd Takrat pa se pogosto čudimo in ne vemo kako je do tega prišlo. Ne zavedamo se, da se je to začelo že dolgo nazaj.


“Telo ne laže!”, pravi Christian Gostečnik in tudi ne pozabi preteklih izkušenj. Na prvi pogled se lahko zdi, da nas telo izda, toda zgodi se ravno nasprotno, telo dela za nas, skrbi za naše preživetje. V resnici nam dela uslugo.


Za dobro in kvalitetno življenje je pomebna tudi čustvena inteligenca, ki nas opremi za čsutveno bogato življenje. Nas nauči sprejemati čutenja in jih doživljati. Naravno je, da doživljamo vsa čutenja ne samo veselja, pozitivizma, navdušenja. Čustva kot so strah, jeza žalost, itd, so v našem življenju z razlogom. Nas opozarjajo, kažejo na na nekaj v našem življenju, nas pozivajo k raziskovanju le tega.


Vsako stvar v življenju ovrednotimo, ji damo pomen in vrednost, ki jo ima za nas v življenju. Tako naredimo z stvarmi, osebami, odnosom, storitvami, vero, itd. Vse to je ovrednoteno in nato del našega prepričanja, našega vrednostnega sistema. Prav tako je potrebno ovrednotiti tudi vrednost duševnega zdravja. Kaj to je in kakšno vlogo ima v našem življenju.


Mogoče ste kdaj opazili, da je določen znesek, za določeno stvar v vaših očeh nizek, za neko drugo stvar pa previsok. Gre za naše doživljanje vrednosti določene stvari. Prav tako je določena cena, vrednost za nekoga visoka, spet za drugega sprejemljiva.


Včasih lahko slišimo koga reči: “pa saj je vse imel/a, ne razumem, kako je lahko do tega prišlo!”. S tem imamo ponavadi v mislih, finačno obilje, kar pa še ne pomeni, da je to dovolj. Ljudje smo odnosna bitja, potrebujemo odnos za preživetje. Občutek pripadnosti, ljubljenosti in sprejetosti. Trdno bazo na kateri lahko gradimo zaupanje v odnose.


#DOBRO JE VEDETI

Razlike med moškim in žensko v dojemanju intimnosti.

*Za moškega intimnost pomeni, da v odnosu postane aktiven. Predvsem na čustveni ravni.

*Za žensko je največja ovira, da zdrži s svojimi lastnimi čustvi. Aktivnost zmanjšat, da je sposobna ne reagirati.

Tako moški in ženska drug drugega dopolnjujeta.

Biti intimen v odnosu pomeni, biti sposoben dati čustva v odnos, biti ranljiv in s temi čustvi v odnosu zdržat.


Vprašanja lahko pošljete na email: tukajsem.zate@gmail.com, ali pa preko spletne strani www.psihoterapijatasa.com. Odgovori ali pa tema bo obravnava v naslednjem članku. Oseba bo ostala anonimna.

Vse dobro.

Mag. Taša Cucek



SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page