top of page

TRENUTKI V KATERIH LAHKO OTROKA »PODPRETE« ALI PA »ZLOMITE«


Dr. Shefali nam v knjigi zavestni starš navede zelo lep primer, kako pomemben je odziv starša na nek dogodek...

In sicer, zgodba gre takole... Nekega jutra, ko je zobna vila obiskala njihovo sobo, njena hčerkica ni razmišljala o vrednosti denarja ali o tem, ali bo na mamo naredila vtis s tem ko bo delila dolar ( katerega je prejela od zobne vile pod blazino). Prav tako je ni skrbelo, da bi starša zbudila prezgodaj. Deklica je bila enostavno čudovit, ustvarjalen otrok, ki je srečno izražala svojo radodarnost. Radostna je bila ob misli, da je zobna vila enkrat za spremembo obiskala njene starše. Težko je čakala jutro, ko bo lahko videla svoja starša in tako je že zelo zgodaj stekla v njuno sobo.

Kot starši ste večkrat postavljeni pred možnost, kjer se lahko na otroka odzovete, kot na resnično osebo, ki ima velik razpon čustvovanja, upanja, strahov, domišljije, itd.

Pogosto pa se zgodi, da se starši ujamete v svoje obveznosti in v takih trenutkih prevlada potreba po naučiti otroka o vrednosti nečesa, in se tako spregleda njegovo bistvo, njega samega...

Na ta način zgrešite individualne potrebe vašega otroka, ker poskušate preslikati nanje svoje lastne ideje in pričkovanja.

Zgodba nam prikaže kako se lahko v nekem vsakdanjem trenutku lahko kot starši odločate ali boste svojega otroka skrbno negovali ali pa zaznamovali, ga »zlomili«. Z denarjem, ki ga je ta punčka prepolovila na pol zato, da sta oba starša dobila enako, lahko vidimo kot tratenje denarja. Prostor, kjer je nujno potrebno otroka naučiti o vrednosti denarja in o tem, da denar ne raste na drevesu... lahko se gre še korak dalje in otroka kaznuje za njegovo dejanje.

Lahko pa se isto situacijo pogleda z druge strani in vidi tam deklico, ki je ljubeča, radodarna in skrbna. Svoje veselje je želela deliti s svojimi straši. Na ta način se neguje njene pozitivne kvalitete, poleg tega, pa otrok s tem dobi občutek vrednosti, ljubljenosti in potrditve.

Tak otrok bo v svet vstopal samozavestno, ponosno in pogumno.

Želim vam vse dobro.

Povzeto po knjigi "Zavestno starševstvo".

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page