top of page

MOČ MALIH KORAKOV NA POTI K ZAVESTNEMU STARŠEVSTVU

V prejšnjem članku “Kako začeti z zavestnim starševstvom” ste stopili na novo pot, na starševstvo ste začeli gledati drugače…

Najprej pregled preteklih korakov na poti k zavestnemu starševstvu…

V preteklih člankih smo se spraševali o starševstvu in komunikaciji z vašimi otroki. Za svoj razmislek ste uporabili spodnja vprašanja:

  1. Kaj vam kot otroku pri vzgoji vaših staršev ni bilo všeč oz. česa kot starš danes v odnosu do svojih otrok ne bi želeli ponavljati?

  2. Na kakšen način komuniciram s svojimi otroki?

Kakšne BESEDE, ENERGIJO in TON uporabljam, ko se z njimi pogovarjam?

Spregovorili smo tudi o pomembnosti naših reakcij in kako lahko le-to vpliva na doživljanje vaših otrok.

Pomembnost naših reakcij na otrokova dejanja… vsakdanji trenutki v življenju, nam dajo ogromno priložnosti, kjer lahko otroke “podprete” ali pa “zlomite”!

Danes nadaljujejmo pot k zavestnemu starševstvu… z novimi koraki

Danes se bomo posvetili besedi NE:

  1. Kako pogosto preko dneva rečete vašemu otroku NE? Včasih rečemo ne, ker je to enostavno preprostejše in vzame manj časa… NE rečemo tudi, ker nam to daje občutek nadzora in se s tem ne pustimo motiti pri vsakodnevnih obveznostih…

…dobro je, če se takrat lahko zasačimo in se vprašamo: “čemu pravzaprav pravimo NE?” à čigavi potrebi ustrežem s tem? Moji ali otrokovi?

Poglejmo si primer za boljše razumevanje… Po spletu oziroma socialnemu omrežju kroži filmček, ki zelo dobro ponazori to situacijo, verjetno ste to že zasledili. Film prikazuje starša in otroka. Fantek star 8 let pride večkrat do očeta in se želi z njim igrati. Oče je enkrat na telefonu, drugič popravlja avto in tako otroku reče: “ne zdaj sin!”

Nato se situacija preseli v otrokova najstniška leta. Takrat oče začuti potrebo po sinovi družbi. Opazimo lahko, da tokrat sin reče očetu: ne zdaj oče!”.

Video si lahko pogledate na tej povezavi: https://www.facebook.com/brightside/videos/979260828869327/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

Dobro je vedeti… Nasilje nad otroki – trajne spremembe v delovanju otrokovih možganov

“V raziskavi Zveze prijateljev mladine Slovenije iz leta 2005 pa je kar tri četrtine staršev menilo, da je blažje telesno kaznovanje otrok vzgojno upravičeno.

Zatiskanje oči in pilatovsko umivanje rok, češ da pri nas z otroki ravnamo “lepo”, torej ne drži. Tudi otroci v Sloveniji so žrtve nasilja, ki se večinoma dogaja znotraj družine, za štirimi stenami. Večinoma gre za discipliniranje, ki pa je lahko tudi telesno, kruto in ponižujoče kaznovanje.” (Bergant, revija ISIS, 2016)

Pomembno je vedeti, da nasilje tako fizično, čustveno in besedno, pusti posledice na delovanju otrokovih možganov. To lahko privede do prilagoditvenih motenj in vedenjskih težav. To se lahko kaže tako, da se otrok ne zmore oddaljiti od svojih staršev in prosto raziskovati svet. Na zunaj otrok deluje neprilagojeno oz nefunkcionalno. (pov, Revija ISIS, 2016)

Nasilje v vseh oblikah, kaže na starševsko nemoč in je nsprejemljivo. Povzroči samo to, da se krog nasilja nadaljuje, saj ga na tak način prenašate na mlajše generacije. Vzemite si čas in pokažite otrokom, da se lahko pri vzgoji uporabi druge načine, ki so spoštljivi tako do vas staršev, kot seveda tudi do vaših otrok.

Vse dobro vam želim.

Taša Cucek

Taša Cucek, magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije, po relacijskem družinskem modelu, Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora. Področja delovanja: delo s starši in otroki, igralna terapijo, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj, delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja, delo z mladostniki, itd. Foto: Polona Makovec.

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page