top of page

Starši, vzemite si čas zase...

Poletje je tukaj in s tem več časa za stvari, ki jih čez leto kar malo zanemarjamo.

Poletje pa je ravno tako dober čas, za duševno zdravje, za skrbno delo z čustvi, ki so tako pomemben del našega življenja.

Doživljamo namreč vsak dan, preko celega dneva. Na tak način nam telo sporoča, kaj se z nami dogaja.

Dobro je vedeti oz. poznati jezik našega telesa, kaj nam želi sporočiti, kaj to pomeni in kaj moramo narediti, da lahko zase poskrbimo, se zaščitimo.

Poznate vi »jezik« svojega telesa? Veste kaj vam želi sporočiti?

Ali se zgodi, da njegov jezik razumete šele takrat, ko je telo popolnoma izčrpano, ali pa celo zboli? Z dobrim poznavanjem našega telesa, edinega »doma« ki ga imamo, lahko stvari sproti rešujemo in tako ni potrebno, da pride tako daleč.

Vzemite si čas zase... Čas za svojo dušo...

Zelo pomemno je, da si vzamete čas zase in tako poskrbite za svoje dušo, čustveno stanje in za svoje telo.

Spočiti in umirjenih misli, boste lažje pristopili k vsakodnevnim izzivom, ki vam jih »obljublja« starševstvo.

Pokažite otrokom, kaj je skrb zase....

Tudi otroke boste s tem naučili, kako se spopadati z vsakodnevnim stesom, ki ga doživljamo vsi, tako odrasli kot tudi vaši otroci. Vsi smo vpeti v ta hiter tempo življenja. Otroštvo tudi ni več isto kot je bilo, otroci imajo več stvari na razpolago in so tako tudi bolj okupirani, pod pritiskom vseh priložnosti, ki jih to obdobje ponuja.

Časa za dolgčas ni več, zdi se nam neproduktivno, biti zdolgočasen...

Izziv...

Vzemite si 10 minut časa, zjutraj ali pa zvečer. Lahko meditirate, ali pa samo ste v tišini in se fokusirate na svoje lastno dihanje in telo.

Vsedite se na blazino, nekje v vaši hiši/stanovanju, kjer imate mir in se boste lahko osredotočili nase. Zaprite svoje oči in opazujte svoj vdih in izdih. Kako se vaš prsni koš dviga in spušča.

Tišina, mir...

Če ste to storili že medtem ko ste brali. Čestitam, naredili ste nekaj zase, vzeli ste si čas zase.

Mogoče ste opazili, da so vaše misli vmes odtavale. Mogoče so vam misli celo skalale naokoli. To je normalno. Razlogi za meditacijo oz umirjanje so, da lahko naberemo vse naše misli in jih uporabimo tako, da delajo za nas. Le takrat, ko se naučimo sedeti v tišini vsak dan in opazovati svoje misli, bomo sposobni misli dobiti v našo oskrbo in potem v našo kontrolo in jih začeli pravilno usmerjati. Takrat ko boste postali mojstri v tem in boste lahko svoje misli usmerjali v vaše dobro in se tako počutitli srečneješe.

Skrb zase je pomembna, le takrat ko sedimo v tišini lahko pridemo bolj v stik sami s seboj. Takrat se nam odprejo naše globine osebnosti, doživljanja in čustvovanja.

Takrat stopimo v dialog sami s seboj ali pa z višjo dimenzijo (odvisno od tega v kaj verjamemo).

Želim vam vse dobro in veliko moči pri spreminjanju sebe, dragi starši.

Taša Cucek, magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije, po relacijskem družinskem modelu, Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora in v zasebni praksi v Sežani. Področja delovanja: delo s starši in otroki, igralna terapijo, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj, delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja, delo z mladostniki, itd. Foto: Polona Makovec.

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page