top of page

Otrok v stiski, bliža se konec šole...

Spomladanski meseci so precej stresni, ker se šola bliža koncu in je potrebno vložiti vso energijo v teste, spraševanja, da se nato otroci lahko breskrbno podajo v počitniški čas.

Toda, večkrat to obdobje zgleda kot kaos... otroci usmerjajo energijo prej v vse drugo kot pa šolo.

Se vam starši mogoče zdi, da jih je nemogoče spraviti k temu, da bi se učili in mirno sedeli pri mizi...? Je vsa vaša energija usmerjena v to, da bi jih usmerili v učenje, jim razložili zakaj je to dobro za njih, pa se na koncu vse obrne ravno v tisto, česar niste hoteli?

Otroci opazujejo vaše vedenje in dejanja, pa tudi slišijo vas zelo dobro, toda ker vidijo, da ste telesno in pihično čisto izmučeni in da se ne zmorete umiriti, to da tudi njim signal, da se dogaja nekaj težkega in slabega. Iz tega sklepajo, da se telesa ne da kontrolirati oz. umiriti.

Zelo pomembno je vedeti, da bi bilo dobro, da najprej umirite sebe in nato umirjeni greste k vašim otrokom. Otrok se uravnava glede na vaše telesno stanje, čuti vaše doživljanje in se na podlagi tega orientira.

Če vidi vas v stresu, bo tudi on pod vplivom stresa. Potrebuje vas starše, da ga umirite in mu ubesedite njegovo doživljanje. Družina je živ organizem, kjer so vsi členi med seboj povezani. Vsak člen zazna spremembo nekoga drugega in se na to prilagodi.

Spremembe v primeru večjega stresa (kar je lahko že vsakodnevna rutina) v družini so lahko:

  • otrokovo agresivno vedenje,

  • pozabljanje stvari, nalog,

  • slabše ocene in s tem učni uspeh,

  • pogosto zbolevanje, glavoboli, bolečine v trebuhu...

Pomembno je zavedanje, da lahko vi starši spremenite dinamiko v družini s tem, da ozavestite, kaj se v vaši družini dogaja in o tem odkrito spregovorite z otroki, na njim primeren način.

S tem boste svojim otrokom pomagali, da se bodo umirili, prepoznali svoja čustva in tako bili opremljeni, da na stres odreagirajo drugače.

Zelo pomembne so tudi meje med družinskimi podsistemi. O tem pa več v naslednjem članku.

Otroci vam bodo hvaležni.

Stopite na pot zavestnega tarševstva, za vaše otroke gre!

Včasih so stvari težje in globlje in je dobro poiskati strokovnjaka, ki vam bo v stiski pomagal. Otroka se lahko vključi v igralno terapijo, kjer pa so v proces vključeni tudi starši.

Vse dobro vam želim.

mag. Taša Cucek

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page