top of page

Članki - zavestno starševstvo

Na spletni strani medobčinskega društva prijateljev mladine Sežana sem v letu 2016 začela z obljavljanjem člankov na temo vzgoje.

Želela sem, da bi se o starševstvu začelo govoriti, predvsem pa preoblikovati ta pogled na vlogo starša v današnjem času, ko je veliko pritiskov in zahtev s strani družbe.Nov pogled na družino, otroke in starše lahko prinese vam dragi starši nove zahteve in pričakovanja, tako od družbe, kot tudi od vaše družine, otrok.Tako smo se podali na novo pot starševstva, na pot zavestnega starševstva kot smo to poimenovali.

S prebiranjem šestih člankov, ki so bili objavljeni tako na spletni strani društva MDPM, kot tudi na facebook strani, ste verjetno vi starši ugotovili, da ima ta »nov pogled« veliko opraviti z vami starši in zelo malo pravzaprav z vašimi otroki. Res je, pomembno spoznanje je, da starš vzgaja tako, kot je bil on vzgajan kot otrok. Vzorci se prenašajo iz generacije v generacijo in se tako s prenosom samo še utrjujejo. V prvem članku: »Kako vzgajati otroke na način, da ste jim starši v oporo?«, smo spregovorili, v kakšenm vzdušju ste vi starši odraščali in kako se sedaj to lahko kaže pri vzgoji vaših otrok.

Lahko ste strogi tako kot so bili nekoč vaši starši in vašim otrokom postavljate visoke meje, sočutje pa se vam mogoče zdi nekaj, kar ne prinese sadov ampak samo razvajenost, katere pa vi vsekakor ne želite. Saj to v življenju ne prinese nič dobrega.

Spet drugi ste lahko ravno zaradi stroke vzgoje, ki ste je bili deležni, sedaj do vaših otrok izredno sočutni in podporni in je tako včasih meje postaviti zelo težko, če ne celo krivično do vas in vaših otrok.Vdrugem članku: »Kako začeti z zavestnim starševstvom?« smo spregovorili o tem, da je izrednega pomena to, da sebi začnete namenjati pozornost. Torej kakšni ste vi kot starši, kakšen ton, besede, energijo uporabljate in kaj s tem sporočate vašim otrokom. Kako lahko z vašo rekacijo svojega otroka »podprete« ali pa ga »zlomite«. Vaši odzivi so izrednega pomena, od vas se otroci učijo, kdo so, ali so ljubljeni in vredni v vaših očeh.

Vi starši imate to moč, da svoje otroke pripravite, utrdite in jih naučite ljubiti sami sebe.Preko tretjega članka: »Moč malih korakov na poti k zavestnemu starševstvu.« in četrtega članka: »Pomembnost rekacij« smo govorili o tem kolikorat na dan rečete otroku NE ali JA. Kaj bi lahko starši s tem sporočali svojih otrokom preberite v članku, kjer je za lažje razumevanje opisan tudi primer. Našo pot smo nadaljevali s člankom o »moči čustev« in kako se z njimi soočiti. Kaj pomeni jim dovoliti, da so del našega življenja, torej kako z njimi sodelovati, da nam življenje obogatijo in ne hromijo.

Čustva so še posebej strašljiva ko so vezana na vaše otroke, ki jih imate tako zelo radi. S primerom za lažje razumevanje si boste lahko o tem prebrali tudi vi.

V člankih so tudi naloge, vaje za vas starše, ki vas bodo spodbujale, da boste aktivni in zavestni starši, s tem, da boste prepoznavali čustva na sebi. Nazadnje pa smo spregovorili še o povezanosti, ki je tako pomembna za družino in vse odnose. Stopite na to poto tudi vi.

Letos pot nadaljujejmo z novimi nalogami in temami vezanimi na starševstvo. Začeli smo igrivo....s člankom: »Novo leto, novi začetki.«, nadaljevali pa bomo z temami o ponavljanju, vztrajanju, igranju vlog in ustvarjanju veščin za spoprijemanje v stiski in kako vaše notranje duševno stanje vpliva na vaše življenje navzven in o tem, kakšno vlogo ima lahko tišina.

Mag. Taša Cucek,

magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije, po relacijskem družinskem modelu, Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora. Kraj delovanja: Sežana. Področja delovanja: delo s starši in otroki, igralna terapijo, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj, delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja, delo z mladostniki, itd.

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page