top of page

Povezanost

Danes bomo govorili o povezanosti, o tistem najbolj pristnem stiku med vami in vašimi otroki. Spregovorili bomo tudi o tem, kaj vse vas vaši otroci učijo s tem ko vas nezavedno postavljajo pred izzive. Česa vse se pravzaprav lahko naučite s tem ko stopate v starševstvo... Dr. Shefli pravi sledeče:

Povezanost

Blagoslovljeni ste z otrokom:

  • ki se vam upira, da se lahko naučite spustiti kontrolo

  • ki vas ne posluša, da se lahko naučite povezati...

  • ki je stalno v gibanju, da se lahko naučite lepote mirovanja

  • ki pozablja stvari, da se lahko naučite, kako se odpovedati navezanosti na stvari

  • ki je bolj občutljiv, da se lahko naučite biti prizemljeni – v stiku s seboj

  • ki je raztresen, da se lahko naučite biti fokusirani

  • ki si drzne upirati, da se lahko naučite razmišljati izven okvirjev

  • ki je prestrašen, da se lahko naučite zaupati življenju

Čas praznikov, čas povezanosti...

Še posebej v tem času, decembra, ko se ponavadi posvečamo svoji družini in skupaj pranujemo praznike, pride v ospredje bližina, povezanost ali pa osamljenost.

Glede na hiter tempo življenja je včasih težko najti čas, da se lahko ustavimo in umirimo in prav ti prazniki nas nekako »prisilijo« v to, da se vsaj za nekaj dni odklopimo od obveznosti in službe.

Vendar nas žal včasih tudi prazniki potegnejo v hitenje, priprave, peko in se težko posvetimo družini, otrokom...

Odločitev...

Pomembna je zavestna odločitev za ljudi, za odnose, za nas! Tako kot za vse drugo se moramo tudi za povezanost, stike, odnose, družino odločiti, da si bomo vseli čas. Za vas gre.

Povezanost...

Povezanost niso samo poljubi in objemi. Seveda so pomembni, a niso dovolj. Resnično povezati se z otroki, pomeni povezati se z njihovim bistvom, z njihovim bitjem.

Pogosto ste starši tako okupirani z idejo o tem, kdo naj bi vaš otrok bil in z željami, kdo naj bi kot oseba vaš otrok postal, da spregledate, kdo vaši otroci resnično so, tukaj in sedaj, v tem trenutku. (pov po Shefali, 2016)

Kako se povezati z vašimi otroki...?

Izziv je sledeči in zelo preprost. Bodite:

  • prisotni

  • igrajte se z njimi

  • in ponavljajte to, vztrajanje je zelo pomembno

Biti resnično prisoten, resnično biti tam za otroka in ne zaradi nekih ciljev, želj ali obveznosti.

Bodite z vašimi otroki z vsem svojim telesom, razumom in dušo.

Brez telefonov, nobenega prelgedovanja socialnih omrežij, obveznosti. Vse se pomakne v ozadje, v ospredju ste samo vi in vasši otroci.

Izziv, ki vas bo povezal...

Za pol ure (30min) dajte vse obveznosti na stran in se popolnoma posvetite vašemu otroku. Otroku takemu kot je, kjerkoli je, karkoli počne.

  • Če igrajo računalniško igrico, sedite tam poleg njega in se povežite z njim/ njo – na njihovem nivoju. V tem primeru se povežete z otrokom v povezavi s to aktivnostjo, igrico.

  • Če slikajo sliko, se usedete poleg njega in slikate z njim

  • Če otrok nekje v tisšini bere, berite z njim, lahko tudi svojo knjigo

  • Če joče, bodite samo ob njem

Odločite se in naredite ta izziv iz čiste povezave, kjer ne poskušate otroka spremeniti oz. ga preoblikovati po vaših željah. Enostavno se jim samo pridružite v tem, kar so in pokažite navdušenje ob tem trenutku vaše povezanosti z vašim otrokom.

Ne deljate pristiska nase, da morate spremeniti to, kar delajo ali pa narediti iz tega projekt. Ne delajte ničesar, samo bodite tam in se veselite ob tem, da ste z otrokom, takim kot je.

Pristonost je brezpogojna....

Je nekritična sposobnost biti z nekom takim, kot je.

Nobenih besed ni treba, da se povežete z vašim otrokom. Bodite ob njih, z njimi, največ jim pomeni vaša prisotnost in zanimanje zanje. Dobronamerna pričakovanja in želje strani staršev pa v otroku večkrat prebudijo občutek manjvrednosti, praznine in nevrednosti. Nisi dovolj dober, zato naredi to, da boš.

Vaši otroci so že dovolj dobri, samo ker so. Uživajte v njih in jih vzemite za svoje učitelje, veliko vam imajo povedati.

Leto se zaključuje...

Leto zaključujemo s tem člankom, nadaljujemo z novim letom, kjer bomo še naprej stopali na pot zavestnega starševstva.

Naša pot se je šele začela.

Želim vam mirne in čarobne praznike ter veliko povezanosti in prisotnosti v vaši družini.

Vse dobro.

Povzela in pripravila mag. Taša Cucek

Taša Cucek, magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije, po relacijskem družinskem modelu, Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora. Področja delovanja: delo s starši in otroki, igralna terapijo, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj, delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja, delo z mladostniki, itd. Foto: Polona Makovec.

SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page