top of page

PREPOZNAVANJE ČUSTVENE ZLORABE #2

15 ZNAKOV, DA IMATE ČUSTVENO ZLORABLJAJOČ ODNOS Z MAMO!
4. VAM DAJE NEPRIMERNA IMENA

Dajanje neprimernih ponižujočih imen, kot so: debeluška, neroda naša, koza, itd., ni nikoli OK, še posebej pa ne s strani starša ali pa partnerja. Če vas vaša mama kliče oz vam daje neprimerna/boleča imena, polna prezira in jeze, je to lahko znak čustvene zlorabe.

Zelo pomembno je najprej prepoznavanje znakov čustvene zlorabe, saj se pogosto tega ne zavedamo, ker je prepleteno v najintimnejše predele življenja. Pogosto oseba ne pozna drugačnega odnosa. Misli, da je tako prav, da se na tak način kaže ljubezen. Nekje globoko v sebi ve, da nekaj ni ok, a če nihče od odraslih ne ukrepa, sklepa, da je to njena krivda oz. da tako pač je. Pogosto tudi lahko slišimo starše reči: »dokler boš pod mojo streho bo tako kot jaz rečem.!«

Najprej zavedanje, ozaveščanje, prepoznavanje, predelava starih ran, nato pa postavljanje na lastne noge in oblikovanje odnosov, ki si jih želimo z veliko potrpljenja in vztrajnosti pri postavljanju mej v sedanjih in preteklih odnosih. Mag. ZDŠ, Taša Cucek

Nikoli ne podcenjujmo, kaj lahko zasmehovanje in uporaba neprimernih imen naredi na posameznikovi samopodobi, pove Carl E. Pickardt Ph.D. Posledice so vidne na posameznikovi nizki samopodobi in v načinu komunikacije. Oseba se bo zaprla vase, bala se bo, da bo ponovno prizadeta v vseh nadaljnih odnosih.

5. IZKRIVLJANJE POSAMEZNIKOVE REALNOSTI

V angleščini ste mogoče že slišali za izraz »gaslighting«, ki naj bi pomenil, da vam druga oseba (starš, partner) daje pod vprašaj vašo percepcijo realnosti, resničnosti vašega doživljanja, vas daje v dvom, občutek imate, da si ne morete več zaupat. Namen tega je imeti moč nad drugim, kar je definitiven znak čustvene zlorabe. Cohan pravi, da veliko čustveno zlorabljajočih mam, ki se zanašajo na to taktiko, same doživljaje zlorabo v svojem življenju. Vendar je kljub temu dobro vedeti, da prenašanje travm in zlorab skozi generacije, storilcu ne odvzemajo odgovornosti za tako ravnanje. Odrasla osseba, še posebej starš je odgovoren za lastno mentalno zdravje in mentalno zdravje otroka.

6. VAS MANIPULIRA

Če vas vaša mama pogosto manipulira z namenom, da dobi od vas kar hoče, se bo to kazalo na način, da boste negotovi »hodili po jajcih« v njeni bližini, kar tudi nakazuje na čustveno zlorabo. Manipulacija ni nikoli ljubezen, ne glede na to, če nekdo reče, da je to način izkazovanja ljubezni.

Primeri za lažje prepoznavanje:

· Mama bo žalostna, če otrok ne bo priden, če ne vo pospravil sobe, itd.

· Vedno najde razlog zakaj je njena želja boljša od vaše. Npr. vztraja, da kupite obleko/jopo, ki je njej bolj všeč, vas prepriča, da je to boljše za vas in spregleda, vaše želje.

· Okoliščine razlaga vedno na drugačen način, da podprejo njeno zgodbo oz. prepričanje in vas »premaga«/ »zmaga« v dialogu z vami. Prikazala vas bo kot prezahtevne, preresne, preveč natačne, osebo ki komplicira, pri tem pa popolnoma povozila vašo potrebo. Da bili slišani, upoštevani, itd.

· Mami postaviš mejo oz izraziš željo, naj ne govori o svojem zakoncu, vašemu očetu vam. Ko naslednjič vprašate nekaj o očetu, pa ne želi odgovoriti in reče: »Saj si rekla, da naj ti ne razlagam.«

7. VAS ZASMEHUJE OZ. SE DELA NORCA IZ VAS

V družinah se dogaja, da se posamezni člani delajo norca eden iz drugega. Zasmehovanje je čisto nekaj drugega. Ravno tako kot je vrstniško izsiljevanje škodljivo in zlorabljajoče in vzbudi pri posameniku občutek sramu, nevrednosti in osamljenosti, prav tako, se tako ne bi smeli počutiti ob svoji lastni mami. To je tudi znak, da nekaj ni vredu.

Če je odnos varen, spoštljiv, ljubeč in skrben, potem posamenikova vrednost ni ogrožena v primeru, ko se družinski člani hecajo med sabo. Če pa te varnosti ni, in je celoten odnos med vami in mamo baziran na posmehovanju iz vas, je to znak čustvene zlorabe.

8. VAS KRIVI ZA NJENO POČUTJE

Če vas vaša mama krivi za njeno slabo počutje ali negativna čustva, ki jih doživlja, je to dodaten znak čustvene zlorabe. Še posebej, ko situacija nima nobene povezave z vami.

Če imate občutek, da ne morete narediti nič prav v odnosu z njo je to znak čustvene zlorabe.

Npr. kaj lahko mama reče – kako zgleda čustvena zloraba:

· Karkoli rečem je narobe, nikoli ti ne ugodim.

· Raje nič ne rečem, da ne bo narobe. Zaradi tebe se počutim krivo.

· Ob tebi se počutim slaba mama.

· Poglej sosedovo Tino, kako dobro službo ima, kaj pa ti?

9. VAS IGNORIRA OZ. ZAVRAČA

V nekaterih primerih, vas lahko vaša mama, kar ignorira. Če se kaže kot, da jo ne zanima nič o vašem življenju je to znak, da ni vse ok. Skrbna mama se zanima za svoje otroke in želi biti vključena v njiihovo življenje.

Čustvena zloraba je pogosto zelo subtilna in se jo lahko zelo hitro spregleda, odmisli, oz. pripiše kot da je naključna.

· Saj ni tako mislila.

· Sej mogoče, sem pa res pretiravala.

· Če bi bila bolj prijazna, jasna, bi bilo drugače.

· Sej sem res prezahtevna, mogoče pa res pretiravam v tem, itd.

Žrtev lahko hitro pripiše krivdo sebi.

Če že prepozna, da nekaj ni vredu in ji celo uspe ozavestiti čustveno zlorabo, pa to še ne zagotavlja, da bo mama sprejela to kot čustveno zlorabo. Lahko bo zavračala, da je s tem kaj narobe in ne bo želela spremeniti svojega vedenja.

Dobro je vedeti, kaj lahko naredimo zase tudi takrat, ko mama tega ne bo želela slišati oz. ne bo pokazala pripravljenosti za spremembo oz želje po osebni rasti in bolj zdravih odnosih.

10. VAM DIHA ZA OVRATNIK / GLEDA VAM ČEZ RAMO

Ne bi vas smelo skrbeti, da vam nekdo nadzoruje vsak vaš korak, še posebej naj to ne bi počela vaša mama. Če pa to počne, potem je to eden izmed znakov čustvene zlorabe. To je značilnost zlorabljajočega odnosa in ne ljubezni.


11. NE GOVORI Z VAMI

Ko želi vaša mama sporočiti nekaj z molkom oz s tem, da ne govori in vas ignorira, je to še eden izmed znakov čustvene zlorabe, pove Cohan.

Dummit opozarja, da je prvi korak pri soočanju z čustvno zlorabo prepoznavanje le te oz. videti, da je to problem. Tudi, če ste prepoznali druge znake, ki kažejo na čustveno zlorabo, mogoče tišine/molka ne bi videli kot čustveno zlorabo. In mogoče ni, vedno je potrebno pogledati širše, v kontekstu in vezano na preteklost. Toda, če se posameznik sooča z tesnobo, slabo samopodobo in prestrašenostjo kaže na nekaj, kar ni bilo tako kot bi motalo biti. Posameznik je namreč del družine in se je izoblikoval skozi odnose v družini, še posebej pa je določujoč odnos mama – otrok. Za žensko je zelo pomemben odnos z mamo, saj se hči ob mami uči biti ženska in je še posebej boleče ko te ženska zavrača in ne sprejema v svoji lastni ženskosti oz. te pri tem še sramoti.

12. VAM DAJE OBČUTEK KRIVDE

Če se ob vaši mami počutite še posebej krivi je to znak čustvene zlorabe, pove Kreiter. Opaziti to bo mogoče enostavno, videti to kot zlorabo in odkrito spregovoriti o tem, kako se ob tem počutite, bo pa verjetno za posameznika izziv. Soočanje z čustveno zlorabo zahteva od nas najprej čustveno predelavo težkih čutenj, kot so npr. žalost, sram, globok občutek nevrednosti, itd.

Včasih rešitev pred čustveno zlorabo zahteva od osebe tudi prekinitev stika, še posebej takrat ko mama ali druga oseba ne želi spremeniti svojega vedenja in priti naproti pri reševanju toksičnega odnosa.

13. OD VAS PRIČAKUJE, DA JO OSREČUJETE

Mame, ki same niso čustveno stabilne in niso v stiku z lastnimi čutenji, bodo pogosto krivile druge za njihovo nesrečo, slabo počutje, opozarja Viciere. Bodi pozorni na to, saj se boste lahko v odrasi dobi mami zelo prilagajali in ji poskušali v vsem ugoditi in nase, ter na svoje potrebe povsem pozabili. Mama se mora sama naučiti, kako poskrbeti zase in za svojo srečo. Otrok, niti odrasel otrok nikoli ne more tega narediti namesto starša, mame.

Posameznik lahko prispeva k sreči svoje mame, nikoli pa ne sme biti sreča oz. zadovoljstvo mame odvisno samo od njenih otrok oz. odgovornost hčere. Nič, kar naredite, oz. kar vnašate v odnos z mamo, ne more niti razlog za njeno srečo ali nesrečo. Zase in za lastno počutje mora mama prevzeti odgovornost na svoja ramena.

14. NIČ NI NIKOLI DOVOLJ DOBRO

Če čutite, da nikoli ne naredite dovolj, da bi bila vaša mama zadovoljna, je to znak čustvene zlorabe. Če se ob njej počutite pogosto slabo in o vas pogosto govori negativno o vsem, kar naredite ali rečete, potem je zelo dobro, če omejite informacije, ki jih boste delili z njo. Se zaščitite s tem, da poveste stvari, ki so nujne/ osnovne za vaš odnos z mamo.

Dokazovanje, da ste ok ni potrebno oz. verjetno niti ni možno. Saj ne gre o vas. Kaže na njeno lastno razočaranje, ki ga bo mogla rešiti sama, če se bo zato odločila. Kar lahko naredite je, da se osredotočite na lastno življenje, na svoje želje in potrebe. Možno je, da vam vaša mama tega nikoli ne bo znala dati.

Mama mora najprej sama razrešiti svoje lastne bolečine iz lastnega odnosa s svojo mamo, šele nato bo lahko naredila korak naprej s svojo hčerjo.Zavedanje o tem, vam res ne bo odvzelo bolečine, vam bo pa mogoče pomagalo razumeti, kaj se dogaja in boste lažje postaviti meje ter se zaščititi v odnosu z njo.

15. JE DO VAS PASIVNO AGRESIVNA

S pasivno – agresivnim vedenjem se je težko soočati, ne glede nato s kom se nam to dogaja. Je način prikrite kontrole, kjer oseba svojo jezo izraža na prikrit način. V odnosih išče priložnosti in dokazuje svoj prav na izmikajoč, prikrit in zavajajoč način, kot npr. razvednotenje, pomanjševanje, kontriranje.

Imeti čustveno zlorabljajočo mamo je absolutno zelo težko za otroka (tudi ko je ta otrok sedaj odrasla oseba). Iskanje pomoči in spodbujanje mame, da si tudi priskrbi pomoč je zelo pomembno in ključno pri celjenju ran in oblikovanju zdravih odnosov.

Za vključitev v proces terapije pišite na tukajsem.zate@gmail.com


Pozveto po: Lauren Schumaker. (2019, 09. avgust) 15 Signs You Have An Emotionally Abusive Mom, According To Therapists Pridobljeno: 21.10.2020 ob 08:00 iz https://www.romper.com/p/15-signs-you-have-emotionally-abusive-mom-according-to-therapists-9703244

Vsi strokovnjaki omenjeni v članku:

Celeste Viciere, LMHC, a licensed mental health clinician, author and host of CelesteTheTherapist podcast.

Dr. Deborah J. Cohan, Ph.D., an associate professor of sociology at the University of South Carolina, Beaufort.

Jamie Kreiter, LCSW, a licensed clinical social worker with Jamie Kreiter & Associates Therapy.

Lauren Dummit, LMFT, CSAT, a licensed marriage and family therapist and the co-founder and clinical director of Triune Therapy Group.

Sara Stanizai, LMFT, a licensed marriage and family therapist with Prospect Therapy.


Za spremembo je potreben čas, vztrajanje in odločitev narediti stvari drugače.

Prvi korak je najtežji in zahteva od nas največ poguma.

Za vključitev v proces TERAPIJE kliknite na obarvano povezavo.

Za sledenje novicam in dogodkom pa se prijavite na spletnem obrazcu Psihoterapija Taša.

Comments


SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page