top of page

ČUSTVENA ZLORABA - kako jo prepoznati?15 ZNAKOV, DA IMATE ČUSTVENO ZLORABLJAJOČ ODNOS Z MAMO!

Če imate z vašo mamo zdrav odnos in sta si zelo blizu, si je mogoče zelo težko predstavljati drugačen odnos. Odnos mama – hči, je vedno zelo zapleten in kompleksen. Tako lahko šele zavesten pregled odnosa pokaže, da ni vse tako kot bi moralo biti. Zlorabljajoč odos pa ima seveda posledice, tako na hčeri v odnosu z mamo, kot tudi z drugimi osebami v njenem življenju.

Obstaja več različnih znakov čustvene zlorabe v odnosu z vašo mamo, pove terapevtka Celeste Viciere. Pomembno je vedeti, da ne morete spremeniti tega, kdo vaša mama je oz. kako se do vas obnaša. Kontrolo imate lahko nad tem, kaj boste dovolili, da se dogaja v odnosu z vašo mamo. Gre za možnost postavljanja zdravih mej in s tem zaščito osebnega mentalnega zdravja.

Če se v zlorabljajočem odnosu znajdete kot odrasla osebe, oz se ga takrat začnete zavedati, se morate vprašati: »kakšen odnos si želim imeti z mojo mamo?«

V preteklosti, v otroštvu niste imeli nadzora nad tem, kakšen odnos ste imeli z mamo, saj bi morala ravno mama poskrbeti, da je ta odnos zdrav in dober za otroka. Kot odrasli pa imate moč, da postavite meje in jasno pokažete, spregovorite o tem, kaj je dovoljeno in kaj ne!

Zavedajmo pa se, da je to proces in bo potrebno na začetku veliko truda in vztrajanja, da boste uspeli oblikovati nov, drugačen in predvsem bolj zdrav odnos z vašo mamo.

Večinoma se mame ne zavedajo, da čustveno zlorabljajo svojo hčer. Pogosto se je ta čustvena zloraba dogajala tudi njej (mami) v njenem odnosu z mamo in se sedaj to prenaša naprej. To pa še ne pomeni, da je kaj manj boleč tak odnos z mamo oz. da je potem to ok. Pomembno je ozavestiti in spremeniti vedenje.

»Navadno, čustveni zlorabljevalec (v tem primeru mama) ne ve, da to počne«, pove Andrea Matthews za Psihologija danes.

Dobro je se pogovoriti z mamo, na sočuten način,v kolikor je to mogoče in ji povedati, kako se počutite ob njenem vedenju. Če se za tak pogovor ne počutite dovolj opremeljeni, se naročite na terapijo, kjer vam bo terapevt pomagal izvesti ta pogovor.

Dobro je vedeti, da je mama nekoč tudi bila ženska s svojimi neverjetnimi sposobnostmi, kakor tudi omejitvami, željami in neuresničenimi sanjami, pove Dr. Deborah J. Cohan, Ph.D. Ne glede na to, kakšna je bila naša mama do nas, imamo vedno priložnost spremeniti lastno vedenje in postati čustvena mama, ki zmore biti do otroka empatična. Predvsem pa dati sebi tak odnos, ki ga oseba nikoli ni dobila od lastne matere.

Ne glede na to, ali se vam vaša mama pridruži na terapiji ali ne, je terapija ključnega pomena za ozaveščanje vašega doživljanja. V procesu terapije se naučite prepoznavati in razvijati lastno moč, ter usvajati orodja za postavljanje zdravih mej v odnosih. Naučiti se je potrebno postaviti meje in se postaviti zase ter za svoje potrebe. Pomembno je tudi, da se mamo spodbuja k iskanju pomoči zase, saj se tako še bolj pripomore k izboljšanju odnosov.

Znaki čustvene zlorabe so lahko sledeči:

1. VAS ZANIČUJE IN PONIŽUJE

Nikoli se nebi smeli soočati s tem, da vas nekdo ponižuje, oz. ponižuje vaše dosežke in odločitve. Še posebej pa naj to ne bi bila vaša mama. Če vaša mama to počne, to ni dober znak in bi bilo dobro poiskati pomoč.

2. JE ZELO KRITIČNA

Vsaka mama je včasih kdaj kritična oz. slabe volje, kar se lahko kaže v odnosu z njenimi otroki. Lauren Dummit družinska in partnerska terapvtka pove, da je pretirana kritičnost, ki je vezana na vsako vaše dejanje, besedo, odločitev o tem kar se oblečete, itd. znak čustvene zlorabe. Pove še, da se je s tem potrebno soočiti. Jasno je potrebno povedati, da je to vedenje neprimerno in zelo boleče. Postavljena mora biti tudi jasna meja, ki jasno določa, kaj je sprejemljivo in kaj ni!

Oseba, ki je bila v čustvenem zlorabljajočem odnosu z lastno mamo, bo potrebovala čas, da predela bolečino, ki je bila prizadejana v tem odnosu, Spremeba se ne zgodi tako hitro, možno je tudi, da se oseba sooča z neverednostjo imeti boljše, zdrave odnose, saj tega ne pozna. Pogosto se dogaja, da si oseba z čustveno zlorabo išče podobne odnose v prijateljih in partnerjih, kjer si ponovno zaigra zlorabo. Mag. ZDŠ, Taša Cucek

3. JE NEDOSLEDNA V ODNOSU Z VAMI

Lepo je imeti z mamo predvidljiv odnos, kjer lahko pričakujete skrben in ljubeč odnos. Čist nekaj drugega je biti v negotovosti o tem, kakšna bo mama do vas v določenem trenutku. To je za posameznika zelo stresno in na njem pusti posledice.

Mame, ki so čustveno zlorabljajoče so ponavadi zelo nepredvidljive v izkazovanju ljubezni, pove Viciere. Z drugimi besedami so lahko tople ali hladne brez kakršnega koli posebnega razloga in je zelo pogojeno od njihovega lastnega počutja. Otroci, ki zrastejo v takih družinah, se pogosto soočajo s tesnobo, zaradi življenja v nepredvidljivem okolju.


Nadaljevanje sledi.

Skrb za mentalno zdravje je pomembna!

Naredite najtežji korak in se odločite za spremembo in ozaveščanje o lastnem mentalnem zdravju.

Za vključitev v proces terapije pišite na tukajsem.zate@gmail.com


Pozveto po: Lauren Schumaker. (2019, 09. avgust) 15 Signs You Have An Emotionally Abusive Mom, According To Therapists Pridobljeno: 21.10.2020 ob 08:00 iz https://www.romper.com/p/15-signs-you-have-emotionally-abusive-mom-according-to-therapists-9703244

Vsi strokovnjaki omenjeni v članku:

Celeste Viciere, LMHC, a licensed mental health clinician, author and host of CelesteTheTherapist podcast.

Dr. Deborah J. Cohan, Ph.D., an associate professor of sociology at the University of South Carolina, Beaufort.

Jamie Kreiter, LCSW, a licensed clinical social worker with Jamie Kreiter & Associates Therapy.

Lauren Dummit, LMFT, CSAT, a licensed marriage and family therapist and the co-founder and clinical director of Triune Therapy Group.

Sara Stanizai, LMFT, a licensed marriage and family therapist with Prospect Therapy.


Za spremembo je potreben čas, vztrajanje in odločitev narediti stvari drugače.

Prvi korak je najtežji in zahteva od nas največ poguma.

Za vključitev v proces TERAPIJE kliknite na obarvano povezavo.

Za sledenje novicam in dogodkom pa se prijavite na spletnem obrazcu Psihoterapija Taša.

Comments


SVEŽE OBJAVE
VSE OBJAVE
bottom of page